Românii au o încredere solidă în Occident – dar atenție la tinerii fără studii și calificare! (studiu SNSPA)
tineri.jpg

Autorii studiului au vrut să afle cum a evoluat încrederea în Vest - UE, NATO, SUA - respectiv în Est (Rusia). Mai mult, a fost analizată structura publicului care are încredere în Vest, respectiv în Est. Câteva concluzii sunt deosebit de interesante.
Concluzia generală a studiului este că publicul român rămâne dominat de atitudini pro-vest, chiar și după mai mulți ani de narative anti-occidentale.
Mai mult de jumătate dintre români au încredere în Vest, în timp ce încrederea în Rusia s-a prăbușit după începerea războiului.
Nivelul maxim de încredere în Rusia, de circa 20%, s-a înregistrat în 2021, după doi ani de dezinformare și teorii ale conspirației legate de pandemie și restricții.
Extrem de îngrijorător era atunci nivelul de încredere din rândul tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani – peste 30% - o cifră pusă pe seama moilor rețele sociale precum TikTok. Odată cu invadarea Ucrainei, încrederea în Rusia s-a prăbușit masiv, pe toate segmentele de vârstă, la un nivel mediu de 7% . Se detașează însă segmentul de vârstă 30-44 de ani, cu 13%.
Concluzia autorilor: dacă în 2019 și 2021 segmentul pro-rus avea în componență mai mulți tineri, tendința a dispărut în 2022. Tinerii cu educație superioară nu mai au încredere în Rusia.
Cât privește Uniunea Europeană, după un minim de 52% înregistrat în 2021, încrederea a crescut la 62% în 2022, cu un nivel maxim în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 29 de ani, de peste 80% și un minim în categoria 30-49 de ani ( 53%). Încrederea în NATO se situează, de asemenea, la cote asemănătoare cu cea în Uniunea Europeană, înregistrând o creștere important comparative cu anul 2021.
Dar care sunt categoriile mai predispuse a avea încredere în Vest, respective în Est?
Dacă privim către opțiunile politice, votanții PNL, PSD și USR sunt, în imensa lor majoritate, pro-vest. În același timp, atitudinea populistă și votul pentru AUR indică mai degrabă o încredere în Rusia. De asemenea, un grad de încredere în Rusia mult peste medie se înregistrează în rândul votanților UDMR, deci populație maghiară, aflată sub influențe mediilor de la Budapesta, controlate de guvernul lui Viktor Orban.
Educația, urmărirea zilnică de știri, și respingerea atitudinilor populiste se corelează cu niveluri mai ridicate de încredere în Vest, spun autorii studiului.
În rândul muncitorilor (așa-numita categorie a "gulerelor albastre"), încrederea în Rusia era mai ridicată în 2019 decât media la nivelul populației, dar în 2022 a revenit la nivelul mediei.
În același timp, tinerii inactivi și cu niveluri scăzute de educație și calificare – așa-numita categorie NEETS - rămân vulnerabili în fața propagandei anti-occidentale, iar discursul populist tinde să inducă un nivel mai mare de încredere în Rusia.
Autorii raportului atrag atenția că deși România rămâne o societate dominată de încrederea în Vest, riscurile legate de lipsa de informare și de deschiderea spre atitudinile populiste (pentru tinerii inactivi, în special) vor continua să se mențină.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica