Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gheorghe Falcă (PNL): Ministrul Muncii e foarte vocal la tv, dar a generat restanțe în PNRR

Gheorghe Falca rocada protocol.jpg

Gheorghe Falcă vrea respectarea protocolului în privința rocadei de la guvernare
Gheorghe Falcă vrea respectarea protocolului în privința rocadei de la guvernare
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

România nu are spiritul reformelor, declară la RFI eurodeputatul Gheorghe Falcă. Vicepreședintele PNL vorbește despre restanțele din PNRR și riscul ca România să piardă următoarea tranșă de bani, dacă nu face reformele necesare până în luna martie. Liberalul dă vina pe ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, pentru anumite întârzieri.

Gheorghe Falcă: Conform Mecanismului de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru, din trei în trei luni, prezintă un raport la Bruxelles, cu referire la reformele pe care le-a realizat, asta înseamnă jaloanele pe care trebuie să le atingem și de două ori pe an, deci la șase luni de zile, se fac tragerile, sumele de bani deja programate în relația dintre statul membru și Comisia Europeană, astfel încât, cu banii pe care-i primesc, să realizeze investițiile prognozate în planurile naționale de redresare și reziliență. România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme (...). S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori și evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranșă, să fim cu jaloanele atinse.

 

Reporter: Asta ce înseamnă, că banii din PNRR sunt blocați în prezent sau pur și simplu suntem în cadrul unui calendar?

Gheorghe Falcă: Aici, termenul blocați nu se potrivește, pentru că dacă nu ai trimis reformele, nu vin banii, ei se blochează natural, orice stat membru știe că dacă nu a finalizat reformele, nu are cum să primească banii. În schimb, așa cum avem în PNRR, dar și cum s-a aprobat anul trecut în bugetul UE, statul membru, ajungând la jumătatea perioadei de implementare a mecanismului de redresare și reziliență, poate să facă mici modificări, care pot fi generate de faptul că am avut aceste evenimente geo-politice și economice fără precedent, care au făcut unele modificări în prețurile pe care le-am resimțit și atunci Comisia permite statelor membre să facă anumite modificări, dar din ce știu eu, greu se vor face modificări la reforme și pot fi realizate modificări la investiții, când statul constată că s-ar putea să nu atingă finalizarea acestor investiții în 2026 și să împartă anumiți bani tot pe anumite direcții.

 

”Dacă nu facem reformele până în martie, nu luăm tranșa din PNRR”

 

Reporter: Riscă România să piardă acei bani din PNRR care ar urma să intre în țară în martie?

Gheorghe Falcă: Dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranșa din martie. Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie și în momentul în care îți finalizezi reformele, atunci vei lua tranșa, dar asta este destul de dificil pentru administrațiile locale și administrațiile centrale care folosesc acești bani, pentru că aceste tranșe au un ritm de venire în țară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investițiile necesare, deci nu poți merge foarte departe cu așteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investițiilor.

 

Reporter: Și suntem în grafic pentru această tranșă din martie sau există întârzieri?

Gheorghe Falcă: Păi, există întârzieri, pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie.

 

Reporter: Și vom putea atinge termenul din martie, în opinia dvs.?

Gheorghe Falcă: Păi, trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică. Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcții mari. Noi am finalizat protecția avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de președinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon.

 

Reporter: E discutabil și acolo, pentru că Bruxelles-ul ar fi nemulțumit de forma legii avertizorului de integritate, pentru că ați transpus greșit, se pare, acea directivă europeană.

Gheorghe Falcă: Dacă Bruxelles-ul este nemulțumit de o reformă, ea apare și public și trebuie să intre în Parlament, să fie modificată.

 

Reporter: A existat un schimb de scrisori între Guvern și Comisia Europeană pe tema PNRR, dar nu știm ce conține, el nu a fost făcut public.

Gheorghe Falcă: Din ce știu eu, președintele României a întors această lege în Parlament și eu cred că exact de aia a întors-o, ca să îndeplinim legea avertizorului de integritate, protecția lui, astfel încât să îndeplinească directiva.

 

”România nu are acest spirit al reformelor”

 

Reporter: Dar de ce s-a ajuns în această situație? Guvernul știa totuși din timp că are anumite reforme de făcut și termene de atins.

Gheorghe Falcă: Nu doar că știa, le-a și negociat, știa fiecare minister când trebuie să îndeplinească aceste reforme. România nu are acest spirit al reformelor. Noi vorbim foarte mult și la televizor, vorbim foarte mult și în spațiul public pe teme politice, dar reformele, care înseamnă asumare, care înseamnă schimbare, care înseamnă comunicare cu societatea lasă de dorit și asta nu de azi-de ieri. Eu sper ca în aceste luni de zile, Guvernul și miniștrii în special pe aceste domenii să fi lucrat, astfel încât la sfârșitul lui martie să trecem aceste legi prin Parlament. Avem și nevoie de timpul de consultare, adică CE să verifice stadiul acestor reforme și îndeplinirea corectă a acestor reforme și evident să luăm această tranșă de peste trei miliarde de euro, care să ne permită să continuăm investițiile majore în România, pentru că avem, har Domnului, o sumă foarte mare de bani și o șansă foarte mare de a realiza investiții majore, vorbim de autostrăzi, vorbim de căi ferate. Mai mult de atât, noi am aprobat săptămâna aceasta în Parlamentul European programul REPowerEU, vor veni încă 1,4 miliarde de euro pentru România, bani care vor merge în special în zona de eficiență energetică, de a crește independența energetică a fiecărei țări față de Federația Rusă.

 

Reporter: Pare că PNRR-ul e mai degrabă o piatră de moară la gâtul Guvernului, pentru că banii europeni sunt condiționați de anumite reforme, pe care Executivul nu pare foarte dispus să le facă, din ce se vede. De exemplu, pensiile speciale. Acolo, Puterea de la București propune o anumită variantă, care nu face decât să redefinească pensiile speciale, în loc să le elimine cu totul. Or la Bruxelles nu merge cu jumătăți de măsură.

Gheorghe Falcă: Mai mult, Ministerul Muncii are un document realizat împreună cu Banca Mondială, cu referire la pensiile speciale, deci ministerul a fost ajutat de experții BM să găsească soluția optimă, pentru a rezolva cadrul pensiilor speciale. Domnul ministru îl văd foarte vocal la televizor, dar suntem în urmă cu trei jaloane generate de Ministerul Muncii.

 

Reporter: Dar problema e doar la Ministerul Muncii, condus de un membru PSD sau la Guvern în ansamblu, care ar trebui să-și asume la pachet aceste restanțe?

Gheorghe Falcă: Evident că atunci când se vorbește cu Bruxelles-ul, se vorbește în numele Guvernului României, dar până în decembrie, noi trebuia să avem aceste trei legi. Dacă în privința legii avertizorului, România a trecut o dată prin Parlament cu legislația, se solicită corectarea ei, dar s-a lucrat, la Ministerul Muncii nu s-a lucrat pe cele trei direcții foarte importante.

 
Gheorghe Falcă, despre restanțele din PNRR