Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Falcă (PNL): Rocada de la guvernare trebuie făcută în litera protocolului

Falca rocada guvernare protocol.jpg

Nicolae Ciucă îi va preda, teoretic, lui Marcel Ciolacu mandatul de premier, în luna mai
Nicolae Ciucă îi va preda, teoretic, lui Marcel Ciolacu mandatul de premier, în luna mai
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Rocada din interiorul guvernării trebuie făcută la termen, declară la RFI vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă. Reacția sa vine după ce liberalii și social-democrații au făcut în ultimele zile schimburi de replici tăioase pe tema rotației prevăzute pentru data de 25 mai, când Marcel Ciolacu ar urma să preia postul de prim-ministru de la Nicolae Ciucă.

Gheorghe Falcă speră ca rocada de la guvernare să se producă la termen: ”Eu mi-aș dori să se facă la termen rotația, pentru a avea în primul rând un respect a ceea ce înseamnă semnarea unor documente. Acuma, la termen, faptul că nu-i 25 și o să fie 30 mai sau 15 mai, asta nu e o problemă de câteva zile, dar rotația trebuie să se realizeze conform protocolului, schimburile de ministere trebuie să se realizeze tot conform protocolului și la fel, atunci când se va scrie programul de guvernare, trebuie să nu uităm că am scris împreună un program de guvernare pentru această coaliție PNL-PSD, acel program de guvernare trebuie să fie o continuitate a acestui program care funcționează astăzi în România, pentru că în programul pe care îl avem în acest moment de guvernare, o direcție foarte mare a reformelor sunt proiectele din PNRR. Mai mult de atât, România a început procedura de aderare la OCDE și din nou, acolo avem un număr important de reforme. Este șansa României ca având o astfel de coaliție, cu o astfel de majoritate în Parlamentul României, să realizeze cât mai multe reforme, ca odată cu ieșirea din criză, pe care o va face România împreună cu celelalte state, să putem să spunem că am modernizat structura de funcționare a statului, am reușit să schimbăm direcții de implementare a unor programe europene în România și am reușit să aducem o dezvoltare puternică a infrastructurii atât de cale ferată, atât de educație, de sănătate și evident, de autostrăzi”.

 

Va fi amânată rocada din mai?

 

Reporter: Există în PNL scenariul amânării rocadei din mai?

Gheorghe Falcă: Noi nu am avut o astfel de discuție în PNL și cred că nu trebuie să se întâmple o astfel de amânare.

 

Reporter: În nici un fel de condiții? Indiferent de ce se întâmplă cu războiul din Ucraina și cu criza economică?

Gheorghe Falcă: Eu cred că o schimbare de Guvern durează maxim patru zile. Cred că nu-i o mare problemă în momentul în care am convenit între noi că facem o astfel de rocadă să o facem.

 

Reporter: Pot apărea și accidente pe traseu.

Gheorghe Falcă: Atunci, mai punem două zile, dar eu cred că ceea ce scriu politicienii în documente și-și asumă trebuie să fie lucru respectat și lucrul acesta arată responsabilitate, calitatea politicienilor, modul în care își respectă semnătura și cuvântul dat, pentru că atunci, ce încredere să aibă cetățenii în noi, dacă noi nu am fost în stare să producem o simplă schimbare? (...)

 

Rotația premierului va însemna „pensionarea” președintelui Iohannis din rolul de președinte jucător (Interviu)

 

Vasile Dîncu la RFI, despre rocada din mai: E loc de negocieri

 

Reporter: Vorbiți de încrederea cetățenilor în coaliție, dar mai e și problema încrederii dintre membrii coaliției și vedem tot mai multe reacții de iritare ale PSD în ultima vreme pe tema rocadei din mai. Paul Stănescu, de exemplu, afirma ieri că alternativa la rotația premierilor e criza politică.

Gheorghe Falcă: În primul rând, rocada trebuie să fie făcută în litera protocolului. Scrie că se schimbă prim-ministrul, scrie că se schimbă miniștri, responsabilitatea partidelor este doar să-și delege oameni în Guvern, funcție de ministerele care au fost negociate. Punct. Restul sunt doar povești ale politicienilor care vor să creadă că doar ei au dreptate sau cineva dorește să nu se respecte protocolul decât în poziția de prim-ministru și să se renegocieze tot sistemul, ceea ce ar fi o mare greșeală, pentru că arată că un document scris și semnat noi nu putem fi în stare să respectăm, la un an și câteva luni de zile, de când am făcut acest lucru și este o imagine urâtă dată cetățenilor, care aproape toți știu de existența acestui protocol, de ceea ce înseamnă acest protocol, de această rotativă și este o ocazie a României ca politicienii să arate seriozitate.

 
Gheorghe Falcă, despre rocada de la guvernare