Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: România continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare

Klaus Iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
Administrația Prezidențială / presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis vine cu prima sa reacție la declarațiile de la inceputul săptămânii ale președintei Moldovei, Maia Sandu, care acuza Rusia că vrea sa dezstabilizeze puterea aleasă democratic din țara vecină.

 

 “România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”, a transmis  președintele intr-un comunicat. “Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică. Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate”,  a mai adăugat Klaus Iohannis.

El mai precizează că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări: “Reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean. Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre. România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături”,  a mai transmis Klaus Iohannis, potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială.  

 

 

 Luni, președinta  Republicii Moldova, Maia Sandu  a declarat că administrația de la Kremlin ar avea planuri pentru destabilizarea guvernului din Republica Moldova. Maia Sandu a acuzat că se urmărește „schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă". Președinele Ucrainei, Volodimir Zelenski anunța la inceputul saptamanii ca a informat-o  pe Maia Sandu  în legatură cu un presupus plan al Rusiei de “distrugere” a Republicii Moldova.