Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Dorin Recean, așteptat joi în Parlament pentru a cere votul de învestitură pentru Cabinetul său

recean_consultari2.jpg

Premierul desemnat, Dorin Recean, la consultări cu reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova, societatea civilă, februarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook/Dorin Recean

La Chișinău, premierul desemnat, Dorin Recean, este așteptat, joi, în Parlament, pentru a-și prezenta echipa și a cere votul de învestitură pentru Cabinetul său. În viitorul Executiv, se vor regăsi în mare parte aceiași miniștri din Guvernul Gavrilița. Doar câțiva își vor pierde fotoliile. Va fi creat și un nou minister, cel al Energeticii. Până la sfârșitul zilei de miercuri, autoritățile promit să facă publică lista completă a viitorului Cabinet de Miniștri. Între timp, premierul desemnat, Dorin Recean, participă la mai multe runde de consultări cu mediul de afaceri, reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova, societatea civilă. 

La o întrevedere cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale incluse în Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, premierul desemnat, Dorin Recean, a menționat, miercuri, că obținerea de către Moldova a statutului de țară-candidat oferă oportunitatea de a transforma instituțiile, economia și infrastructura. Iar societatea civilă are un rol crucial în monitorizarea, consultarea și realizarea proiectelor de transformare a țării.

Printre cei prezenți la întrevedere a fost și directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Natalia Spînu. ”În urma invitației prim-ministrului desemnat Dorin Recean la o ședință consultativă privind prioritățile de reforme pentru avansarea agendei de integrare europeană, astăzi la sediul Parlamentului au fost dezbătute subiecte legate de reforma instituțiilor, economia, infrastructura și modul în care Republica Moldova va reuși să se alinieze la standardele Europene, prin transpunerea acestora în realitățile naționale. Urăm mult succes noului cabinet și ne propunem să îi acordăm întreaga noastră susțienere și deplina implicare pentru atingerea tuturor obiectivelor naționale propuse”, a spus Natalia Spînu.

În aceste zile, prim-ministrul desemnat a avut o discuție și cu reprezentanții sectorului HoReCA și ai Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii.”Cele mai important subiecte sunt, desigur, necesitatea debirocratizării, reducerea controalelor care sufocă întreprinderile și sprijinirea companiilor care muncesc cinstit, pentru combaterea economiei tenebre. ”Voi solicita dinamizarea diplomației economice, necesitatea ca certificatele europene să fie acceptate de ANSA, dezvoltarea e-bonului fiscal, actualizarea regulamentelor și standardelor din domeniu și alinierea prevederilor fiscale la normele europene”.

Totodată, Dorin Recean a discutat cu reprezentanții sindicatelor și au convenit să colaboreze pentru a crește productivitatea muncii.”Mă voi asigura să avem o comunicare constantă pentru a găsi soluții pentru a-i proteja și a-i ajuta pe angajați să devină performanți și motivați”.

La întrevederea cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, premierul desemnat a vorbit despre descentralizare și consolidarea autonomiei locale, inclusiv prin crearea condițiilor salariale și atragerea talentelor în administrația țării. ”Vom munci împreună disciplinat, pentru îndeplinirea priorităților și folosirea potențialului generat de integrarea europeană pentru dezvoltarea regională”, afirmă Dorin Recean.

Iar la începutul săptămânii, la o întâlnire cu reprezentații mediului de afaceri, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru a subliniat că dezvoltarea economică este prioritatea imediată. ”Vom sprijini dezvoltarea afacerilor și creșterea investițiilor, ca să creăm locuri de muncă, salarii mai mari și să contribuim la dezvoltarea comunităților din întreaga țară”, a punctat Dorin Recean.

În noul Executiv, ce urmează a fi joi învestit, va fi creat un nou minister, cel al Energeticii și va fi condus de Victor Parlicov, fost șef al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, scrie portalul Anticoruptie de la Chișinău. Ministerul Energeticii va fi creat în urma divizării Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, condus anterior de Andrei Spînu. Printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu, Spînu a fost numit în funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui R.Moldova.  

Noi miniștri urmează și la Justiție, și Finanțe. 

Pe 10 februarie, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru, după ce Natalia Gavrilița și-a dat demisia. Dorin Recean, în vârstă de 48 de ani, a fost  consilier al șefei statului în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate din februarie 2022.

Din CV-ul publicat pe pagina Președinției aflăm că, Dorin Recean are o experiență profesională de peste 27 de ani în sectorul public, privat, precum și în instituții internaționale. În perioada 2012-2015 a fost ministru de Interne în Guvernele Filat și Leancă, fiind responsabil pentru realizarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. Între anii 2010-2012, a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, iar între 2015-2020, membru al Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională al Universității Tehnice a Moldovei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre învestirea de joi a noului Guvern de la Chișinău