Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Recean, învestit în funcție. Dezvoltarea economică, securitatea statului, printre priorități

recean_parlament.jpg

Cu votul a 62 de deputați PAS, Guvernul Recean de la Chișinău a fost învestit în funcție, 16 februarie 2023
Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Guvernul R.Moldova, condus de Dorin Recean, a fost învestit, joi, în funcție, cu votul a 62 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Dorin Recean și-a prezentat echipa și programul de guvernare, iar după mai bine de trei ore de dezbateri în Parlament, noul Cabinet de Miniștri a obținut votul de încredere. Programul de activitate al noului Guvern cu genericul ”Moldova prosperă, sigură, europeană” conține trei priorități - dezvoltare economică, securitatea statului, disciplină în instituții și ordine în țară. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și cei de la Partidul Șor nu au participat la vot, cerând alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate. 

”Ne dorim o țară cu cetățeni prosperi, cu instituții puternice și transparente, cu mediu de afaceri competitiv, pentru care relația cu statul este un accelerator și nu o serie de obstacole. Vrem să trăim într-o lume sigură, în care tratatele internaționale sunt respectate, în care problemele dintre țări se rezolvă prin dialog, în care există respect față de statele mici. Vrem să fim membri deplini ai Uniunii Europene. Acest program desfășoară pașii pe care îi vom întreprinde pentru a realiza această viziune”, susține Dorin Recean.

Potrivit proaspătului premier, ”riscurile pentru securitatea din regiune sunt mari, cu consecințe grave pentru Republica Moldova. Țara noastră este ținta unor amenințări și tentative de destabilizare fără precedent. Guvernul va prioritiza ordinea publică, siguranța cetățenilor, păstrarea stabilității și a unității țării prin politici de coeziune și o politică externă activă, precum și la modernizarea structurilor de forță”.

Din noul program aflăm că Guvernul își stabilește mai multe obiective printre care deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare europeană, elaborarea mecanismului pentru asigurarea disciplinei și evaluarea autorităților publice și a întreprinderilor de stat, precum și definirea criteriilor de performanță adecvate pentru activitatea acestora.

De asemenea, asigurarea securității transfrontaliere și a ordinii și siguranței publice, prin adaptarea continuă a capabilităților și a politicilor la amenințările externe și interne, consolidarea mecanismului național de răspuns în situații excepționale, prin asigurarea interoperabilității cu procedurile europene, prevenirea și combaterea amenințărilor hibride pe palierul securității cibernetice și informaționale. Consolidarea statului de drept, accelerarea și eficientizarea luptei împotriva corupției, asigurarea unei creșteri sustenabile a pensiilor, a alocațiilor și a îndemnizațiilor, mai sunt printre obiectivele Guvernului Recean.

Să spunem că, în noul Cabinet de Miniștri găsim patru nume noi. 

Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, 

Victor Parlicov, ministrul Energiei

Veronica Sirețeanu, ministrul Finanțelor

Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiției. 

Dintre miniștrii care s-au regăsit în Guvernul Gavrilița, acum și în Executivul condus de Dorin Recean, sunt: 

Nicu Popescu, vicepremier, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene 

Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare

Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării 

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății

Rodica Iordanov, ministrul Mediului

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii

Sergiu Prodan, ministrul Culturii

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării.

Trebuie spus că, dimineața, în fața Legislativului, socialiștii și comuniștii au protestat cerând alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale. Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist, Vlad Batrîncea, a declarat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor se va adresa Curții Constituționale, fiind nemulțumiți că în procesul de desemnare a noului premier, ar fi fost admise încălcări.  

După votul de învestitură, echipa lui Recean a mers la Președinție pentru a depune jurământul.  

Natalia Gavrilița care și-a dat demisia acum o săptămână din funcția de prim-ministru al R.Moldova, a venit joi cu un mesaj pentru noua echipa guvernamentală. ”Astăzi, închei cea mai responsabilă etapă din viața mea profesională de până acum. Transmit cu inima împăcată noii echipe responsabilitatea gestionării Guvernului. Chiar dacă plec de la cârma Executivului, rămân alături de oamenii frumoși și harnici ai acestei țări. Oameni pentru care am muncit zi de zi în cele 18 luni de mandat”.

”Le doresc succes colegilor din noua garnitură guvernamentală și îi îndemn să nu renunțe nicio clipă la mandatul proeuropean și prodezvoltare, pentru care am primit votul cetățenilor în anul 2021. Eu cred în Moldova, cred în oamenii acestei țări. Eu cred că noi merităm să trăim într-o țară liberă de corupție, o țară puternică, europeană, cu o economie dezvoltată și oportunități pentru fiecare”, a afirmat Natalia Gavrilița.