Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-urile cer autorităților să le consulte pe tema PNRR și REPowerEU

ONG consulte PNRR REPowerEU.jpg

Elena Calistru cere transparență din partea statului pe tema PNRR
Elena Calistru cere transparență din partea statului pe tema PNRR
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Mai multe organizații neguvernamentale cer Ministerului Investițiilor Europene transparență în aplicarea PNRR. Peste 20 de ONG-uri solicită să fie consultate cel puțin în privința programului REPowerEU, care oferă României fonduri europene pentru energii verzi.

Printre semnatarii apelului se află organizațiile Funky Citizens, Declic, Greenpeace și Bankwatch.

Președinta Funky Citizens, Elena Calistru, spune la RFI ce așteaptă de la autorități: ”Solicităm ca autoritățile române să publice calendarul și metodologia prin care vor fi consultate organizațiile societății civile, cu ocazia deschiderii PNRR pe o componentă nouă, adoptată de Parlamentul European. Mai precis, Parlamentul European a trecut un plan, numit REPowerEU, care ar trebui să ajute statele membre să aducă resurse suplimentare pentru o tranziție verde, deci către surse de energie regenerabilă și pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. De asemenea, această reglementare presupune faptul că autoritățile române vor fi obligate de altfel să arate cum au implicat societatea civilă în consultări, motiv pentru care fiind un termen scurt pentru a transmite acest nou plan către Bruxelles, noi am solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să deschidă cât mai repede această conversație cu societatea civilă”.

 

Apelul ONG-urilor poate fi consultat aici: https://funky.ong/en/in-atentia-mipe-vrem-transparenta-si-competenta-pentru-gestionarea-fondurilor-din-repowereu/

 
Elena Calistru, despre apelul către Ministerul Investițiilor Europene