
Politică
Ciucă l-a invitat pe Recean la București. Prima ședință a noului Executiv. SUA și UE salută învestirea rapidă a Guvernului
dgf_2332.jpg

După ce a fost învestit în funcție și a depus jurământul, premierul moldovean, Dorin Recean, a avut o convorbire telefonică cu omologul român, Nicolae Ciucă. Premierul român l-a felicitat pentru votul substanțial obținut și pentru asumarea responsabilității de a conduce Guvernul Republicii Moldova, dând asigurări privind continuarea dialogului și identificarea de soluții de sprijin pentru parcursul european. În cadrul convorbirii telefonice, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a invitat la București pe omologul său de la Chișinău pentru a discuta despre detaliile cooperării inter-guvernamentale.
Iar șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks a menționat că UE este gata să lucreze îndeaproape cu noul Guvern pentru intensificarea eforturilor privind reformele cheie, în special în sectoarele justiției, financiar și combaterii corupției, în interesul tuturor cetățenilor și în conformitate cu cei nouă pași pe care Republica Moldova trebuie să-i facă pentru a progresa în continuare pe calea integrării în UE
”UE salută desemnarea rapidă a premierului Dorin Recean și numirea noului Guvern. În același timp, dorim să mulțumim Nataliei Gavrilița pentru modul în care a condus Guvernul într-o perioadă marcată de crize fără precedent și pentru contribuția la obținerea de către Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks
Și Statele Unite ale Americii au salutat numirea lui Dorin Recean în funcția de prim-ministru al R.Moldova. Potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, “Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu prim-ministrul și Cabinetul său, în timp ce urmăresc reforme în domeniile politic, economic și anticorupție”. ”SUA sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială, democrația și prosperitatea Republicii Moldova. Apreciem liderismul continuu al președintelui Sandu pe măsură ce Republica Moldova își construiește viitorul democratic și european”, a punctat purtătorului de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.
Noii miniștri, prezentați echipelor de la Ministerul Justiției, cel al Finanțelor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și Ministerului Energiei
De dimineața, prim-ministrul Dorin Recean a prezentat noii membri ai Cabinetului de Miniștri echipelor de la ministerul Justiției, ministerul Finanțelor, ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și de la ministerul Energiei. Premierul a mulţumit fiecărei echipe în parte pentru efortul depus, menţionând că de activitatea ministerelor depinde succesul politicilor guvernamentale și, ca rezultat, transformarea Republicii Moldova într-o țară prosperă, sigură și europeană.
Prezentările au început la ministerul Justiției, șefia căruia a fost preluată de ministrul Veronica Mihailov-Moraru. Premierul Dorin Recean a precizat că cea mai dificilă reformă pe care trebuie să o realizeze statul este cea a justiției. ”Avem sarcina să ajustăm mecanismele de curățare a sistemului și să încurajăm cât mai mulți oameni onești să-și asume conducerea acestuia. Am încrederea că ministra Veronica Mihailov-Moraru ne va ajuta să avansăm într-un mod accelerat pe această cale”.
La rândul său, noul ministru al Justiției a mulțumit pentru încrederea oferită, accentuând că echipa va avea nevoie de susținere pentru a realiza reformele începute.
Șeful Executivului a mers și la Ministerul Finanțelor, unde a prezentat-o angajaților pe ministra Veronica Sirețeanu. Dorin Recean a menţionat că noul ministru are o experienţă vastă în domeniu și va reuși să livreze rezultatele scontate. ”Îmi doresc să construim împreună servicii publice cât mai aproape de cetățeni. În același timp, am încredere că echipa ministerului, care este un filtru pentru orice proces din sistemul administrației publice, va fi performantă și va aprofunda colaborarea cu toate celelalte instituții, astfel încât să avem o politică bugetar-fiscală eficientă”.
”Mă bucur că am o echipă fantastică de profesioniști, care trebuie mobilizată să depună eforturile necesare pentru obiectivele stabilite”, a spus, la rândul său, ministul Finanțelor, Veronica Sirețeanu.
Și noua șefă a ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, dar și ministrul Energiei, Victor Parlicov, au fost prezentați angajaților ministerelor. ”Avem un program foarte ambițios de dezvoltare a infrastructurii pe care, de altfel, se bazează întreaga economie a țării. Faptul că UE își deschide piețele pentru noi înseamnă că trebuie să avem o infrastructură conectată cu România și alte state europene. Cu susținerea pe care o avem astăzi din partea prietenilor noștri externi, sunt convins că vom reuși să facem ceea ce anterior părea imposibil”, a spus premierul.
”Bineînțeles, ne dorim drumuri europene, poduri, așezări umane construite conform standardelor europene, școli bune și străzi iluminate. Trebuie să reorganizăm calea ferată, iar transportul rutier să-l digitalizăm. Proiectul nostru de țara este să aducem Europa acasă”, a spus Lilia Dabija.
De partea sa, Victor Parlicov care conduce noul minister al Energiei a subliniat că trecerea accelerată la decarbonizarea economiei este o prioritate a echipei sale. ”Ne dorim energie sigură, durabilă și la prețuri reduse. Vreau ca oportunitățile existente în lume să se deschidă și să fie accesibile și pentru cetățenii noștri”, a punctat noul ministru al Energiei.
La prima ședință a Guvernului Recean, printre proiectele aprobate a fost și cel legat de programul național de extindere și reabilitare a pădurilor. Astfel, în următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Pe termen lung, programul își propune atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.
Guvernul a mai aprobat un proiect de lege care își propune sporirea accesibilității serviciilor de livrare a coletelor poștale internaționale prin încurajarea concurenței. Potrivit autorităților, scopul inițiativei legislative constă în asigurarea posibilității pentru utilizatorii serviciilor de livrare de colete internaționale de a se informa online cu privire la tarifele acestor servicii prestate de diferiți furnizori, în vederea alegerii ofertei optime.
Tot vineri, Cabinetul de Miniștri a aprobat semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind transportul aerian. Acordul presupune liberalizarea pieței serviciilor aeriene între cele două părți, facilitarea accesului companiilor aeriene ale ambelor state, atragerea investițiilor în domeniu, dar și furnizarea de servicii aeriene fără restricții. Deși în prezent nicio companie aeriană moldovenească nu efectuează curse spre Statele Unite ale Americii, cadrul juridic creat de acest Acord poate facilita dezvoltarea traficului între Republica Moldova și SUA. Totodată, vor fi create premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinații din Statele Unite ale Americii și vor fi diversificate serviciile aeriene din Republica Moldova, susțin autoritățile.