
Politică
Proiect de lege controversat inițiat de liberali. ONG-urile ar putea fi obligate să depună garanții consistente dacă vor să conteste un proiect imobiliar în privința căruia există mari semne de întrebare
daniel_fenechiu.jpg

Proiectul de lege care impune restricții organizațiilor neguvernamentale a fost inițiat de senatorii PNL Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș. Inițiatorii proiectului legislativ susțin că vor să limiteze numărul acțiunilor introduse în instanță cu rea credință și care conduc la blocarea unor investiții.
De altfel, legea mai propune ca ONG-urile să nu mai aibă dreptul să dea în judecată un proiect pornit anterior înființării organizației și nici dacă organizația funcționează de mai puțin de mai puțin de 2 ani, potrivit presshub.ro
Dacă ONG-ul pierde procesul, cei din consiliul director răspund cu averile lor, fără nici o limită, iar dacă o asociație e dizolvată, inițiatorii nu mai ai dreptul să facă alta timp de 5 ani.
"Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ. "Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esenţiale unei societăţi modeme şi dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum şi celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, afirmă cei doi în expunerea de motive.
Am constatat că s-au înființat ONG-uri care acționează în instanță împotriva unor proiecte, iar dacă pierd – asta după ce întârzie acele proiecte ani de zile, nimeni nu răspunde”, explica Daniel Fenechiu, în decembrie, la scurt timp după ce a depus proiectul în Senat pentru Gândul.
Proiectului de lege inițiat de Daniel Fenechiu i-a mai fost adăugat, în februarie, o prevedere care va permite statului sau „oricărei persoane interesate” să ceară în instanță desființarea oricărei organizații neguvernamentale, arată presshub.ro.
De asemenea ONG-urile, asociațiile și fundațiile vor trebui să cuprindă în aceste registre denumirea persoanei care a sponsorizat asociația sau a redirecționat cota de 3,5% din impozit pe venit, cuantumul total al veniturilor realizate din sponsorizări sau din redirecționarea cotei de 3,5% din impozit, defalcat pe fiecare persoană și data încheierii fiecărui contract de sponsorizare.
Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrul pentru Resurse Juridice, explică la RFI care este scopul unei astfel de inițiative legislative: „scopul este blocare a activității civice, de apărare a interesului public a organizațiilor neguvernamentale, care se ocupa de dreptul mediului, litigii din zona aceasta. Cred că este mai degrabă de protejare a dezvoltatorilor imobiliari și de închidere, mă refer la propriu, a organizațiilor neguvernamentale care îndraznesc să desfășoare astfel de litigii. De altfel, cred că avem și doi colegi, deja, care sunt în lichidare judecătorească pentru că nu pot să își permită plata onorariilor parții adverse, adică dezvoltatorilor imobiliari, atunci când pierd un litigiu. Deci să ne întoarcem undeva în anii '90, în care fiecare să facă ce vrea”.
Georgiana Iorgulescu mai spune că este „ un precedent extrem de periculos (adoptarea acestei inițiative legislative) pentru mediul asociativ, este extrem de periculos, este ca și cum se deschide o cutie a pandorei în care <<noi vă spunem ce aveți de făcut, dacă totuși vreți să faceți, veți plăti>> și vor plati și membrii consiliului de administratie, care trebuie să îți aprobe un anume litigiu și odată ce l-au aprobat răspund ei personal patrimonial. E un fel de sfârșit a mediului asociativ, iar noi cei din mediul asociativ, câți am mai ramas, trebuie să facem tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple”.