Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AP Euronest, în premieră la Chișinău. Președintele Parlamentului: ”Alegem pacea, libertatea, Europa”

grosu.jpg

Cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest, în premieră, la Chișinău, 20 februarie 2023
Sursa imaginii: 
Parlamentul R.Moldova

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește în premieră sesiunea Adunării Parlamentare Euronest.”Noi alegem pacea, libertatea, Europa. În aceste timpuri grele, trebuie să rămânem uniți în fața celor care încearcă să ne despartă, a celor care răspândesc dezinformarea pentru a crea tulburări politice, a celor care amenință și șantajează folosindu-se de arme. Și să fim uniți și împreună cu adevărații noștri prieteni din Uniunea Europeană, SUA și restul partenerilor vestici”, a declarat, luni, președintele Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea sesiunii a AP Euronest de la Chișinău.

În jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European participă la cea de-a 10-a sesiune AP Euronest, care se desfășoară, în aceste zile la Chișinău. Consecințele invaziei Federației Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securității, integrarea economică, precum și securitatea energetică sunt subiecte pe agenda discuțiiloe la Adunarea Parlamentară Euronest.

Potrivit speakerului Parlamentului, Igor Grosu, evenimentul de astăzi este o oportunitate ”de a face bilanțul progresului nostru și o oportunitate de a consolida și aprofunda alegerea noastră europeană”. ”Parteneriatul Estic a fost un proiect de succes pentru Republica Moldova. A deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reformat economia noastră, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni. Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii noștri călătoresc fără vize, tinerii noștri beneficiază de burse UE, iar bunurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene”.

”Noi simțim că, în ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri și țara noastră să treacă cu bine toate impedimentele. Suntem recunoscători tuturor pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat nouă, moldovenilor. Noi suntem determinați să depunem toate eforturile ca să ne facem bine temele pentru acasă – în special în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al crimei organizate, vom asigura condiții bune de dezvoltare a mediului de afaceri în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede. O altă prioritate rămâne a fi dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova”, a mai afirmat președintele Parlamentului.

Igor Grosu a mai declarat că ultimul an a fost unul foarte greu pentru Republica Moldova. Pe lângă problemele legate de agresiunea rusă din Ucraina, ne-am confruntat cu o gravă criză energetică din cauza limitărilor de livrare a gazelor de către Rusia prin Gazprom.

Într-un mesaj video, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că PE rămâne angajat în susținerea Parteneriatului Estic. ”Suntem gata să vă sprijinim în legătură cu aspirațiile voastre în raport cu Uniunea Europeană. Avem loc de mai bine, avem multe de oferit în ceea ce privește susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept”, a declarat Roberta Metsola.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării. Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre sesiunea Adunării Parlamentare Euronest, organizată în premieră la Chișinău