Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stoltenberg: Retragerea Rusiei din Tratatul New Start demontează întreaga arhitectură de control al armelor

stoltenberg_nato.jpg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Alianței din Bruxelles
Sursa imaginii: 
AP Photo/Olivier Matthys

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, după anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind retragerea Rusiei din tratatul New START cu SUA, pentru controlul armelor nucleare, că Moscova demontează întreaga arhitectură de control al armelor.  “Prin decizia Rusiei de astăzi, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată. Încurajez cu tărie Rusia să își reconsidere decizia și să respecte acordurile existente”, a spus înaltul oficial NATO.

"Regret decizia anunţată de Rusia astăzi de a suspenda participarea sa la tratatul Noul Start", a spus Jens Stoltenberg la o conferinţă de presă la sediul NATO din Bruxelles, după ce mai devreme preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în discursul adresat parlamentului, că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, ce limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi."În ultimii ani, Rusia a încălcat şi a ieşit din acorduri esenţiale privind controlul armamentelor  Odată cu decizia de astăzi asupra Noului START, întreaga arhitectură asupra controlului armamentelor a fost destructurată", a indicat secretarul general al NATO. "Încurajez cu tărie Rusia să-şi reconsidere decizia şi să respecte acordurile existente", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Și Statele Unite își exprima regretul în legătură cu decizia  considerată "iresponsabilă" a Rusiei de suspendare a Noului Tratat de Reducere a armamentului strategic, și anunță că sunt dorite negocieri pentru controlul armamentului nuclear.  Administrația Biden rămâne pregătită să vorbească despre tratatul privind armele nucleare „în orice moment cu Rusia, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume”, a anunțat secretarul de stat american Anthony Blinken marți.  Experții in domeniu spun ca Rusia ar avea cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, ce conține 6000 de focoase.

Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul 2011  şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Acesta limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de rachete şi bombardiere terestre şi submarine pentru a le lansa.

Tratatul a fost semnat de preşedintele american Barack Obama şi de omologul său rus de atunci, Dmitri Medvedev şi permite atât inspectorilor americani, cât şi celor ruşi să se asigure că ambele părţi respectă tratatul. Cu toate acestea, aminteste G4 media,  inspecţiile în cadrul acordului au fost suspendate în martie 2020 din cauza pandemiei COVID-19.Pe de altă parte, în declarațiile de marți, Jens Stoltenberg s-a declarat "din ce în ce mai îngrijorat" de un posibil ajutor militar al Chinei pentru Rusia pentru a o susţine pe aceasta în campania militară în Ucraina. Referindu-se la aceasta, Josep Borrell a spus că încă nu există probe despre un asemenea ajutor, dar "trebuie să rămânem vigilenţi", menţionând de asemenea că a primit din partea celui mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, asigurări că Beijingul nu va livra arme Moscovei.Cât despre ajutorul militar occidental oferit Ucrainei, Stoltenberg a promis că NATO va ajuta această ţară să-şi stabilească un sistem "eficient" de achiziţii de armament pentru a lupta împotriva Rusiei. În cadrul acestui demers, Alianţa va organiza o întâlnire cu experţi în achiziţii militare din Ucraina şi Uniunea Europeană astfel încât Kievul să primească "armele de care are nevoie". "Trebuie să-i dăm Ucrainei ce-i trebuie pentru a învinge", înainte ca Rusia să poată lua iniţiativa pe câmpul de luptă, a insistat Stoltenberg potrivit Agerpres.

"La un an după invazia rusă, nu vedem semnale că preşedintele Putin s-ar pregăti pentru pace. Dimpotrivă, aşa cum a spus clar astăzi, se pregăteşte pentru mai mult război", a justificat Jens Stoltenberg intensificarea transferului de arme occidentale către Ucraina, care intenţionează să pornească o contraofensivă împotriva trupelor ruse şi exclude orice negocieri cu Moscova atât timp cât aceasta nu-şi retrage complet armata de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din Crimeea.