
Politică
Euronest cere începerea negocierilor de aderare cu R.Moldova și Ucraina, până la finalul acestui an
euronest.jpg

Totodată, eurodeputații și parlamentarii Euronest cer integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în piața unică europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. ”Astfel, prin integrarea celor două țări în piața unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE”, declară europarlamentarul Siegfried Mureșan.
”În același timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu”.
”Rezoluția adoptată astăzi arată că Parlamentul European și parlamentele din țările Vecinătății estice sunt unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din Vecinătatea estică”, a conchis eurodeputatul român, Siegfried Mureșan.
Să mai spunem că, AP Euronest a votat alte două rezoluții legate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina, dar și parcursul european al Republicii Moldova, al Ucrainei și al Georgiei.
”Integrarea europeană este foarte importantă, în mod special, pentru Republica Moldova, în contextul diferitor amenințări hibride, venite din Federația Rusă. Începutul negocierilor va fi un semnal puternic atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru întreaga Europă”, a declarat copreședintele AP Euronest, Andrius Kubilius.
În perioada 19 – 21 februarie, Republica Moldova a găzduit a zecea sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest, la care au participat în jur de 100 de parlamentari din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, precum și membri ai Parlamentului European.
Adunarea Parlamentară Euronest a fost creată pe 3 mai 2011, la Bruxelles. Președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat atunci actul constitutiv al Adunării.
Misiunea AP Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.