Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declarațiile de avere și interese din mai multe instituții de forță ar putea sa nu mai fie publicate

senatul_romaniei.jpg

Declarațiile de avere şi de interese în instituțiile de forță ar putea fi modificate
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Declarațiile de avere și interese ale angajaților din mai multe instituții de forță ar putea sa nu mai fie publicate, dupa ce Comisia Juridică a Senatului a adus recent o serie de modificări la regimul de depunere, evaluare și anonimizare a acestor documente. Agenția Națională pentru Integritate a criticat modificările. Amendamentele nu precizează explicit care sunt aceste categorii de personal din cadrul instituţiilor de forta  pentru care se aplică această excepţie, arată ANI.

Potrivit modificărilor propuse, persoanele care ar urma să facă parte din aceste categorii vor fi stabilite prin norme interne ale instituţiei, aspect ce contravine în mod grav normelor constituţionale şi de tehnică legislativă, se explică în comunicat. Totodata potrivit ANI, declaraţiile de avere ale acestor categorii nu vor mai fi transmise agenţiei, iar inspectorii de integritate le vor putea consulta doar cu aprobare, la sediul instituţiei unde este angajată persoana respectivă.

Conform unui comunicat de presă al ANI, în cadrul şedinţei de săptămâna trecută a Comisiei juridice a Senatului au fost propuse o serie de amendamente la Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, care vor avea ca efect imediat introducerea unui regim special de integritate pentru "personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională pentru care, potrivit statutului ori prin natura atribuţiilor de serviciu apartenenţa la aceste instituţii reprezintă informaţii clasificate ori confidenţiale/nedestinate publicităţii ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea naţională, apărarea ţării, interesele persoanelor de drept public deţinătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidenţiale, se pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice".

 

Pentru persoanele vizate de aceste modificări legislative, ANI anunţă că a identificat până, în prezent, peste 800 de incidente de integritate constând în incompatibilităţi, conflicte de interese în materie administrativă, averi nejustificate cu o valoare totală de aproximativ 20,2 milioane lei, sesizarea organelor de urmărire penală pentru nedeclarare venituri din jocuri de noroc în valoare de peste 900.000 lei, precum şi cazuri de nedepunere a declaraţiilor de avere şi de interese.

Agenţia Naţională de Integritate informează că a transmis vinerea trecută către Comisia juridică a Senatului un punct de vedere, în care arată că nu susţine modificările propuse, întrucât actuala reglementare instituie suficiente garanţii privind confidenţialitatea informaţiilor în cadrul acţiunilor specifice de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi a celor desfăşurate de inspectorii de integritate.

"Considerăm că aceste amendamente au rolul de înlătura unele categorii de deponenţi de la publicarea declaraţiilor de avere şi de interese, de a implementa proceduri distincte în ceea ce priveşte atât depunerea declaraţiilor, cât şi modalitatea de evaluare pentru categorii de funcţii care au obligaţia respectării Legii nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Facem precizarea că, în prezent, România este evaluată de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) în cadrul Rundei a cincea de evaluare, printre temele examinate fiind prevenirea corupţiei şi promovarea integrităţii (...) la nivelul instituţiilor de punere în aplicare a legii. Astfel, evaluarea vizează funcţionarii organismelor care îndeplinesc funcţii esenţiale de aplicare a legii şi care fac obiectul reglementărilor naţionale, respectiv funcţionarii din cadrul instituţiilor din domeniul ordinii, siguranţei publice şi siguranţei naţionale", transmite ANI.

 

ANI arată că amendamentele propuse vor crea următoarele efecte:

 

*Declaraţiile de avere şi de interese depuse de către aceste persoane nu vor mai fi publice, ci vor trebui păstrate "în locuri special amenajate, în condiţii în care să asigure confidenţialitatea";

*Persoanele menţionate anterior ar urma să depună declaraţii de avere şi de interese strict în cadrul instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea, eliminând atribuţia persoanei responsabile de a le transmite agenţiei, cum de altfel este cazul începând cu anul 2007, astfel că ANI nu va mai putea primi şi gestiona declaraţii pentru aceste categorii de persoane. Mai mult, începând cu anul 2022 declaraţiile de avere şi de interese se depun exclusiv prin intermediul platformei e-DAI.

*Ingerinţe în activitatea de evaluare şi încălcarea independenţei operaţionale:

*Declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor vizate de amendamente vor putea fi accesate de inspectori de integritate special desemnaţi şi doar la sediul instituţiei din care face parte persoana evaluată;

*Pentru a desfăşura activităţi de evaluare specifice privind incompatibilităţi, conflicte de interese sau averi nejustificate, inspectorul ANI trebuie să solicite unei alte entităţi aprobări suplimentare pentru a accesa aceste declaraţii şi să se deplaseze la sediul acesteia pentru a le putea vizualiza;

* Interacţiunea inspectorilor ANI cu persoana evaluată se va realiza prin intermediul unor persoane anume desemnate de către instituţia în care îşi desfăşoară activitatea persoana evaluată;

În cazul în care agenţia constată un incident de integritate, în vederea comunicării rapoartelor de evaluare, inspectorul de integritate trebuie să solicite instituţiei din care face parte persoana evaluată "deanonimizarea" declaraţiilor de avere şi de interese.

Septimius​ Pârvu​ de la Expert Forum i-a explicat Mariei Ilie ce se urmărește print-o astfel de inițiativă:  

"În primul rând, cred că este o inițiativă care are scopul de a reduce transparența, pentru că din multe puncte de vedere Romania este un bun exemplu în ceea ce privește publicarea acestor date legate de avere și de interese, iar printr-o initiațivă care practic duce numărul celor ar trebui să publice aceste declarații nu facem decât să reducem transparența. De asemenea este o formulare foarte vagă, care poate atinge un numar foarte mare de persoane, pentru că vorbim de instituții de forță, nici nu este clarificat ce însemană asta.  Aceste amendamente nu se limitează la niște instituții foarte clare, și cred că în primul rând încalcă niște norme de tehnică legislativă, pentru că o lege trebuie să fie clară, nu poți să scrii într-o lege că instituțiile de forță, nu mai publică declarații de avere. De asemenea trebuie menționat că aceste amendamente au fost provate de domnul Fenechiu, care în ultima vreme  a avut mai multe propuneri criticate. Una dintre ele fiind legate de organizațiile neguvernamentale. Deci, nu pare a fi neaparat o initiativa izolată care să nu aibă legatură cu nimic ce se întampla în jur, ci este din păcate, o initiativă care nu face decât să reducă buna funcționare a mecanismelor democratice."

 
PROIECT- Declarațiile de avere ar putea fi trecute la secret