Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacian Cioloș la RFI: Războiul din Ucraina arată că libertatea trebuie apărată în permanență

Dacian Ciolos razboi Ucraina libertate democratie.jpg

Dacian Cioloș: Vladimir Putin, un dictator sângeros, cu obsesii personale
Dacian Cioloș: Vladimir Putin, un dictator sângeros, cu obsesii personale
Sursa imaginii: 
Facebook/Dacian Cioloș

Vladimir Putin nu se va opri până nu-și va îndeplini obsesiile personale, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dacian Cioloș (REPER), la un an de război în Ucraina.

Ce a schimbat războiul din Ucraina? Dacian Cioloș spune că ”în primul rând, ne-a arătat că libertatea și democrația nu sunt lucruri câștigate pentru totdeauna, că libertatea, democrația, prevalarea ordinii bazate pe reguli și pe înțelegeri trebuie apărată în permanență. Ne-a mai arătat și faptul că un popor, chiar dacă e agresat de o țară mai mare, de o putere mai mare, pentru că tot vorbim și ne băgăm capul între umeri de teamă, atunci când ne amenință o mare putere sau când marile puteri vorbesc despre noi, iată, un popor cum e cel ucrainean ne-a arătat că atunci când au determinare și-și apără cultura, își apără țara, își apără pământul, rezistă chiar și în fața unei mari puteri”.

 

„Sfârșitul războiului nu este deloc aproape, urmează o etapă complicată și la fel de violentă” – expertul în securitate Claudiu Degeratu

 

Franţa: 500 de milioane de euro pentru primirea refugiaţilor ucraineni

 

Când se va opri Vladimir Putin? Fostul premier afirmă că președintele Rusiei ”e un dictator sângeros, care arată în primul rând că nu dă doi bani pe propriul popor, în comparație cu ucrainenii care se bat ca popor să-și apere țara și spun că nu dă doi bani pe propriul popor, pentru că îi ține pe oameni în sărăcie, hrănindu-i cu tot felul de minciuni, își trimite pe front oameni neinstruiți, fără materialele de care au nevoie, fără mâncare și e clar că el urmărește realizarea unor obsesii personale pe care le are, de mare țar, de mare lider, care să rămână în istorie pentru că a cucerit teritorii, un om care pare că nu a învățat nimic din aceste câteva decenii de pace și de democrație. Nu pare să aibă intenția să se oprească până când nu se duce până la capăt, adică își folosește toate resursele pe care le are la dispoziție și pe care le poate manipula, le poate folosi, ca să-și îndeplinească obsesiile, care sunt ale lui și care nu au nimic de-a face cu nevoile oamenilor”.

 
Dacian Cioloș, despre un an de război în Ucraina