Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cioloș: Rep. Moldova este sub o presiune imensă. Maia Sandu, o președintă foarte curajoasă

ciolos_republica_moldova_maia_sandu.jpg

Maia Sandu, primită de Klaus Iohannis la București
Maia Sandu, primită de Klaus Iohannis la București
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Republica Moldova e foarte expusă, spune la RFI eurodeputatul Renew Europe Dacian Cioloș (REPER), la un an de război în Ucraina. El o laudă pe Maia Sandu, o președintă ”foarte curajoasă și asumată”.

Dacian Cioloș spune în contextul războiului din Ucraina că ”Republica Moldova e foarte expusă. Bun, e și vulnerabilă din acest punct de vedere, al atacului armat, pentru că e o țară mică, care a ales în urmă cu câțiva ani neutralitatea, crezând pe cuvânt de onoare Rusia, ca mare putere, că va respecta această neutralitate. Acum, văd că sunt anumite îndoieli, văzând cum acționează Rusia și vizavi de Ucraina, văzând cum acționează manipularea rusească și vizavi de Republica Moldova, pentru că Republica Moldova e în război, dar e un război hibrid și e deja de aproape un an de zile, deci după ce Ucraina a fost atacată e într-un război hibrid, sunt tot felul de provocări, rușii au încercat să folosească politicieni autohtoni, din Republica Moldova, care au înclinații clare și declarate pro-ruse, care au căutat răsturnarea Guvernului actual, provocarea cu orice preț de alegeri anticipate, să profite de nemulțumirea oamenilor, date fiind dificultățile economice și să profite de teama lor, pentru că sunt oameni în Republica Moldova cărora le e teamă de ce li se poate întâmpla și care pot să fie pe logica hai, mai bine să stăm cuminți, să băgăm capul între umeri și capul plecat sabia nu-l taie, doar că nici nu vedem lumina libertății (...). Acum, de câteva săptămâni, de o lună-două, pare că se încearcă folosirea unor provocatori din exterior, din țări din zona Balcanilor”.

 

"Nu cred că Rusia are acum capacitatea de a invada Republica Moldova" (Interviu)

 

Eugen Tomac: România are comportament de țară mamă pentru Republica Moldova

 

În opinia fostului premier, ”Republica Moldova e sub o presiune imensă. Eu zic că e o președintă foarte curajoasă acolo, Maia Sandu, care știe ce vrea, care e foarte hotărâtă, care e hotărâtă nu doar să facă, dar să și spună ce face, pentru că eu sunt convins că astfel de provocări au mai fost și când Republica Moldova a fost condusă de alți președinți, care au stat cuminți, n-au zis nimic, chiar dacă știau de astfel de provocări, ca să nu supere ursul de la est. Maia Sandu e foarte asumată, știe care sunt riscurile, caută susținere, până acum a făcut-o cu convingere, pentru că a primit și sprijin financiar suplimentar și pentru a trece peste iarnă, în ciuda crizei energetice, s-a investit în infrastructura de conectare a Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie, într-un an de zile și urmează să se continue astfel de investiții cât nu s-a investit în zeci de ani (...). Sper eu să fim în măsură să lansăm și negocierile de aderare cât mai repede și cu Ucraina și cu Republica Moldova”.

 
Dacian Cioloș, despre Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina