Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu:”Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere” (VIDEO)

maia_ucraina1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de sprijin pentru țara vecină. ”Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili. Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere”, afirmă președinta Maia Sandu.

”Nu există durere mai mare decât a pierde pe cineva drag. Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat și ucis în propria casă, unde îți duci viața liniștit și frumos. Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili”, susține șefa statului. 

”Suntem alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă. Ucrainenii vor pace. Moldovenii vor pace. Toată lumea care are ceva sfânt și oameni dragi vrea pace. Puterea noastră vine din dragoste și unitate. Să avem grijă unii de alții, să avem grijă de țară, să fim solidari cu ucrainienii care luptă pentru viața lor și pentru libertatea întregului continent”, este mesajul președintei Maia Sandu, la un an de la declanșarea războiului în Ucraina.

 

 

Totodată, Maia Sandu le-a mulțumit celor care în fiecare zi ”oferă o mână de ajutor și contribuie ca binele să învingă răul”. ”Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere. Слава Україні!”.

Aproape un milion de cetățeni ucraineni au intrat în R.Moldova, de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Peste 100.000 de refugiați și astăzi se află în Moldova, majoritatea fiind copii. Zeci de mii de oameni, voluntari, polițiști, funcționari publici, medici, primari, oameni de afaceri, cetățeni s-au mobilizat pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Iar oficialii europeni de rang înalt, ajunși la Chișinău, după începerea războiului, au apreciat ”generozitatea extraordinară a moldovenilor care și-au deschis casele și inimile pentru ucraineni”.

R.Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați, raportat la propria populație și a atins limitele capacității de gestionare. Populația R.Moldova a crescut cu 4 la sută ca urmare a războiului din Ucraina.