Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul polonez, cu tancurile Leopard 2 promise, la Kiev

polonia_ucraina1.jpg

Premierul polonez Mateusz Morawiecki și omologul său ucrainean, Denis Șmihal, la Kiev, 24 februarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a ajuns vineri, la împlinirea unui an de la invazia rusească, în capitala ucraineană Kiev, aducând cu el primele tancuri Leopard 2 de fabricație germană promise de Varșovia Ucrainei, relatează agenția Reuters, citată de hotnews.ro.

Morawiecki a sosit în capitala ucraineană dimineața și a depus o coroană de flori la Zidul Memorial din centrul Kievului, împreună cu omologul său ucrainean Denis Șmihal.

 

 

Ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak a anunțat de la Varșovia că tancurile Leopard 2 promise Kievului „sunt deja în Ucraina”.

„Premierul nu a putut fi astăzi aici, el a mers la Kiev pentru a duce tancurile Leopard, care vor fi primul lot livrat Ucrainei”, a declarat și președintele Andrzej Duda în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al țării.

În data de 11 ianuarie a.c. guvernul de la Varșovia a devenit primul partener al Kievului care a anunțat că va trimite în Ucraina tancuri fabricate într-un stat occidental, modelul Leopard 2 produs de Germania.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat luna trecută că țara sa va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard (n.r. 14 bucăți) ca parte a „unei coaliții aflate în construire”.