Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Un nou protest, organizat de partidul pro-rus al lui Ilan Șor

protest_sor.jpg

Sursa imaginii: 
Partidul Șor

La Chișinău, câteva mii de oameni au participat la un nou protest, organizat de partidul pro-rus al lui Ilan Șor. Cu pancarde și drapele, dar și porumbei, decupați din hârtie albă, protestatarii au ieșit în stradă să ceară guvernării să le achite integral facturile pentru sezonul rece, dar și demisia premierului Recean. 

Participanții la protest și-au ținut discursurile pe o scenă improvizată în fața Primăriei, întrucât nu au fost lăsați de oamenii legii să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale. Precizăm că, în dimineața zilei de marți, Primăria Chișinău a anunțat că, la solicitarea Serviciului Protecție și Pază de Stat, în perioada 28 februarie 2023, ora 08:00 – 2 martie 2023, ora 18:00, va fi limitat temporar accesul vehiculelor și al persoanelor, pentru desfășurarea întrunirilor, manifestărilor în masă în perimetrul anumitor străzi din centrul capitalei și adiacente, în legătură cu vizita oficială în Republica Moldova a președintelui Greciei. 

De dimineața, zeci de autobuze și microbuze au pornit spre Chișinău. Doar că de această dată, oamenii legii au oprit vehiculele la intrare în oraș, din cauza unor probleme tehnice. Acest lucru i-a indignat pe protestatari, care au și blocat traseul în scurt timp. A fost nevoie de intervenția mascaților de la Fulger pentru a debloca traseul.

Între timp, la Chișinău, simpatizanții și membrii Partidului Șor scandau ”Jos Maia Sandu!”, ”Jos dictatura”, ”Achitați factura”. Au pornit în marș pe bulevardul Ștefan cel Mare. Au și blocat principala arteră a orașului, motiv pentru care transportul public a fost redirecționat. A fost format un cordon de polițiști și protestatarii nu au avut cum ajunge în PNAM.

Organizatorii manifestației au improvizat o scenă, lângă Primărie. Vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, lidera opoziției pro-ruse de la Chișinău, acuzată pentru finanțarea ilegală a formațiunii, a declarat în fața mulțimii că ”abuzurile guvernării în raport de oamenii care vor să-și exprime în mod pașnic opinia se întețesc”.”Ei ne încalcă toate drepturile. Maia Sandu și PAS vor război, vor sânge. Pe ei nu-i interesează ce se întâmplă cu poporul. Au bani pentru înarmare, iar pentru compensații nu au bani. Astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat cu 30 la sută tariful pentru încălzire în capitală”, a declarat Tauber. 

Și de această dată, protestatarii au votat o rezoluție prin care, spun ei, atenționează ”comunitatea internațională asupra situației dezastruoase în care se află Republica Moldova” și au insistat ca guvernarea PAS să le achite facturile. Totodată, cei prezenți la mitingul lui Șor susțin că ”Moldova este o țară neutră și nu are nevoie de înarmare”, iar noul premier ar fi ajuns în funcție ”cu scopul de a declanșa război pe teritoriul Republicii Moldova”. 

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că planul Rusiei pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, un atac asupra unor edificii ale statului, cu luare de ostatici. Prin aceste acțiuni violente, mascate sub așa numite proteste ale opoziției, ar uma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.  Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră, nu vor reuși”, a dat asigurări președinta R.Moldova.

”În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordiniii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a precizat Maia Sandu.

Pentru a preveni acest scenariu, Maia Sandu a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.”Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”, a conchis șefa statului.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre protestul pro-rușilor de la Chișinău