Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ligia Deca la RFI: Vom reface programele, după adoptarea legilor educației

ligia_deca_programe_liceu_legi_educatie.jpg

Ligia Deca anunță schimbări în sistemul de învățământ
Ligia Deca anunță schimbări în sistemul de învățământ
Sursa imaginii: 
gov.ro

Programele trebuie un pic aerisite, declară într-un interviu la RFI ministrul Educației, Ligia Deca. ”Imediat după adoptarea legilor educației, vom reface programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o restanță de multă vreme”, precizează ea.

Ligia Deca spune că va modifica programele, cu prioritate cele pentru liceu: ”Acesta este obiectivul, imediat după adoptarea cadrului legislativ, vom reface programele, în primul rând pentru liceu, acolo există o restanță de multă vreme, trebuie să refacem programele în funcție de noua filosofie de proiectare curiculară, ne dorim ca ele să fie mult mai flexibile, să existe o paletă de opționalitate mai mare pentru fiecare elev și în același timp să se poată plia mai bine pe opțiunea de mai târziu a elevului de liceu, adică pentru cei care vor să meargă pe o anumită filieră de învățământ superior să poată opta pentru materiile necesare, spre finalul liceului și de asemenea, cred că trebuie să și aerisim un pic programele, ele să fie mai axate pe competențele cheie pe care dorim să le vedem la absolvenții de liceu (...). Deja, am început un proces în cadrul ministerului, imediat ce legile vor fi adoptate, vom putea să punem în dezbatere publică și întâi planurile cadru și apoi programele pentru disciplinele de liceu”.

 

Legile educației nu aduc schimbarea mult așteptată (Interviu)

 

Ștefan Pălărie (USR): Legile educației introduc examenul săracilor și examenul bogaților

 

Reporter: Dar de-a lungul timpului au fost foarte mulți miniștri care au promis aerisirea programelor și n-au făcut-o. De ce v-ar crede lumea pe dvs.?

Ligia Deca: Nu putem pune în practică noul sistem de evaluare, până când nu vom avea niște planuri cadru și niște programe de liceu care să susțină acest sistem de evaluare. De aceea, este absolut firesc ca în momentul în care legile sunt adoptate și noile planuri cadru trebuie să fie puse în dezbatere publică și agreate. Nu pot să vorbesc pentru trecut, dar pot să vă promit că este o preocupare a mea și este una dintre prioritățile pe care eu mi le asum.