Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAEIE, după ce Rusia a acuzat Ucraina că ar transporta substanțe radioactive lângă Transnistria:”Nu comentăm falsuri”

mfa_stairs_0.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Ministerul de Externe de la Chișinău nu a confirmat informațiile difuzate, în dimineața zilei de miercuri, de Ministerul de Externe de la Moscova precum că Ucraina ar transporta substanțe radioactive în apropierea Transnistriei. Autoritățile moldovene au declarat că nu comentează falsuri și speculații. Și Ministerul de Externe de la Kiev a calificat informațiile distribuite de ruși ca fiind false. 

”Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a țării noastre, nu comentăm falsuri și speculații. Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă. Facem apel la calm și invităm publicul din țara noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale Republicii Moldova”, este îndemnul Ministerului de Externe de la Chișinău.

Totodată, ministerul ucrainean de Externe a respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fi primit ”materiale radiologice” pentru a organiza o ”provocare” în regiunea transnistreană.”Afirmația Rusiei potrivit căreia Ucraina ar fi primit material radiologic pentru a pune în scenă o provocare este falsă. Ucraina este strict angajată în ceea ce privește neproliferarea armelor nucleare. Nu vă lăsați induși în eroare de manualul de propagandă rusesc. Rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce ei înșiși plănuiesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, citat de Ziarul de Gardă.

Precizăm că, în dimineața zilei de miercuri, Ministerul de Externe de la Moscova a publicat un comentariu din care aflăm că Federația Rusă ”este îngrijorată de informațiile care circulă în mai multe mijloace de informare în masă” potrivit cărora Kievul ar transporta substanțe radioactive prin portul de la Odesa pentru o ”provocare” în stânga Nistrului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, declară că porturile ucrainene din regiunea Odesa, implicate în acordul privind exporturile de cereale ar putea fi folosite pentru livrarea de materiale radioactive către Ucraina. ”Am luat notă de informațiile care circulă în presa ucraineană, online și pe rețelele de socializare despre livrarea de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa. Trebuie să ne amintim, de asemenea, că porturile menționate mai sus fac parte din acordul privind cerealele. Întrebarea este: aceste porturi și coridorul umanitar în general ar putea fi folosite în alt scop?”, s-a întrebat Zaharova.

Ministerul rus al Apărării a acuzat pe 23 februarie Ucraina că a masat la graniță personal și echipament militar și plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, după o operaţiune sub steag fals, dar Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie. 

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, autoritățile ruse par să intensifice propaganda prin care sunt promovate așa zisele operațiuni sub steag fals pentru a distrage atenția de la lipsa de câștiguri tangibile pe câmpul de luptă și pentru a încetini furnizarea de tancuri occidentale și alte ajutoare înainte de contraofensivele ucrainene așteptate. Ministerul rus al Apărării a acuzat "SUA și complicii săi" pe 28 februarie că își doresc să pună la cale o provocare în Ucraina folosind substanțe chimice toxice. Iar pe 19 februarie, Rusia declara că oficialii ucraineni plănuiesc atacuri sub steag fals la instalațiile de radiații periculoase din Ucraina pentru a acuza forțele ruse că au lovit astfel de situri.

”Aparenta creștere a avertismentelor privind operațiunile sub steag fals cu riscuri biochimice și nucleare se adaugă operațiunii propagandistice concertată a Rusiei acuzând Ucraina că se pregătește pentru o invazie a Transnistriei”, susține Institutul pentru Studiul Războiului.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile acuzații lansate de Rusia la adresa Ucrainei privind regiunea transnistreană