Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Intrăm în război"... sau cum să subminăm sprijinul României față de R. Moldova

protest_chisinau.jpg

Protest antiguvernamental organizat de partidul oligarhului Ilan Șor, Chișinău, R Moldova, 28 februarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Partidul Șor

România intră în război - iată o nouă temă falsă care servește de minune propagandei ruse. De câteva zile, tema este rostogolită masiv în mai multe medii din România. Și aceasta, în același timp în care Republica Moldova este supusă unor acțiuni susținute de destabilizare din partea Rusiei. Iar Bucureștiul și-a afirmat în mai multe rânduri susținerea față de puterea legitimă de la Chișinău.

„Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, la narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false" : Iată ce a spus premierul Nicolae Ciucă, în timpul unei declarații de presă comună ocazionată de prima întrevedere oficială cu omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean. Și, bineînțeles, premierul Ciucă și-a afirmat întregul sprijin pentru guvernul moldovean.

Iar adevărul este că vizita la București a premierului Recean vine într-un moment în care Republica Moldova este ținta unor acțiuni de destabilizare cum probabil nu a mai cunoscut în scurta sa istorie.

Nu mai departe decât marți, centrul Chișinăului a fost scena unui nou protest organizat anti-guvernamental de partidul oligarhului fugar Ilan Șor, acuzat pentru implicare în celebrul furt al miliardului din bănci.

Protestatarii cereau, ca și până acum, plecarea actualei puteri pro-europene, a președintelui, a guvernului și a Parlamentului, ca și plata integrală de către stat a facturilor la energie. În paranteză fie spus, acum facturile sunt subvenționate în proporție de 50% și poate că statul moldovean ar fi putut da mai mult, dacă n-ar fi fost nevoit să acopere găurile din furtul miliardului de dolari.

Dar în recuzita protestatarilor a apărut, de această dată și un element nou: porumbelul alb, simbolul păcii.

În contextul amenințărilor tot mai puternice din partea Rusiei la adresa Republicii Moldova și încercărilor de a răsturna puterea legitimă de la Chișinău, mesajul este semnificativ.

Pentru protestatarii din centrul capitalei moldovene, Maia Sandu și guvernul său pun Republica Moldova în pericol de război, prin politica lor pro-occidentală. Porumbelul ar simboliza, așadar, alinierea la politica pro-rusă în schimbul păcii.

Dar și mai interesant este că această retorică a pericolului de război a început să fie rostogolită și în România. Mariana Tauber, șefa rămasă acasă a partidului oligarhului fugar Ilan Șor, a apărut pe televiziunea unui alt oligarh fugar, de această dată din România, pentru a o acuza pe Maia Sandu că vrea să târască Republica Moldova în război.

Un alt mesaj de pe posturile tv românești care au început de ceva vreme să preia narativele propagandei ruse sugerează că România se pregătește de război, de partea Republicii Moldova. Un mesaj care vine imediat după un fals rostogolit pe rețelele sociale și demontat de Ministerul Apărării Naționale, potrivit căruia armata română ar masa trupe și tehnică la granița cu Republica Moldova. Imaginile erau de la o paradă de 1 Decembrie...

Halucinant, în aceste zile, o burtieră a unui post de televiziune susținea că 70% dintre români și-ar dori războiul.

În sfârșit, din ecuație nu putea lipsi nici partidul AUR.

Prin vocea senatorului Claudiu Târziu, formațiunea a evocat la rândul său posibilitatea ca România să intre în război.

Senatorul a reluat narativul rusesc potrivit căruia Ucraina ar încerca să atace Transnistria și a cerut pe un ton imperativ guvernului și președintelui Iohannis să "înceteze propaganda pro-război" și să nu implice România într-un conflict armat.

Iată așadar că narativele ostile și falsa propagandă, de care premierul Ciucă vorbea în dialogul cu omologul său moldovean, circulă bine mersi și la București, nu doar la Chișinău. Nu știm însă dacă la acestea se referea șeful guvernului român.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 2 martie 2023