Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Funeriu la RFI: O coaliție a loazelor plagiatoare nu poate da o lege a educației bună

daniel_funeriu_coalitie_loaze_plagiatoare_lege_educatie.jpg

Daniel Funeriu, despre legile educației: Vor transforma învățământul într-un alt sistem conțopist
Daniel Funeriu, despre legile educației: Vor transforma învățământul într-un alt sistem conțopist
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Funeriu

Eșecul prezidențial cu ”România educată” riscă să se transforme într-un eșec de societate, declară la RFI fostul ministru al Educației Daniel Funeriu. El spune că ”legile educației în forma în care ele există astăzi în loc să bazeze educația pe un soclu moral solid, vor transforma educația într-un alt sistem conțopist”.

Daniel Funeriu analizează legile educației: ”Eșecul prezidențial cu ”România educată” riscă să se transforme într-un eșec de societate. Aplicarea acestor legi va lăsa părinților două opțiuni: fie o educație precară pentru copiii lor, fie meditații la greu. Deci practic, părinții vor avea de ales între a-și educa cum trebuie copiii pentru un viitor bun sau să nu ia meditații și atunci lucrurile nu cred că vor sta foarte bine. Ideea unei Românii educate este o idee bună, dar eșecul prezidențial nu trebuie să ne lase pe noi, românii, să cădem pradă unei lehamite generalizate, nu trebuie să renunțăm la ideea unei Românii educate, doar pentru că efortul, iată, de nouă ani, prezidențial nu a produs ceva palpabil. Președintele Iohannis ne-a propus, ne-a spus că ne va face o Românie educată, mai are un an de mandat, i-ar trebui o turbo-lege, ca să ne facă această Românie educată, dar din păcate, vedem că nu se întâmplă acest lucru”.

În opinia sa, ”aceste legi ale educației în forma în care ele există astăzi în loc să bazeze educația pe un soclu moral solid, vor transforma educația într-un alt sistem conțopist. În loc să fundamenteze, să bazeze educația pe exigență, o va baza pe laxism. În loc să fundamenteze educația pe autoritatea intelectuală și comportamentală a profesorului, va duce la o autoritate asupra școlii a părinților și a copilului-rege. Un lucru foarte grav e legat de universități, pentru că nu vom avea universități axate pe excelență, ci vom avea un fel de universități axate pe servicii sociale. Ceea ce din punctul meu de vedere este cel mai grav este că va îndepărta școala de misiunea ei fundamentală, anume aceea de a transmite cunoaștere”.

 

Ligia Deca la RFI: Legile educației au fost în dezbatere publică mai mult decât termenul legal. Vor fi și întâlniri față în față

 

Examen la liceu? Ministrul Educației, Ligia Deca, răspunde criticilor, la RFI

 

Daniel Funeriu spune că ”tu nu poți să fii o coaliție a loazelor plagiatoare la putere și să dai o lege a educației bună, nu se poate lucrul ăsta”.

 

Interviul integral poate fi ascultat aici: https://www.rfi.ro/invitatul-diminetii-153531-daniel-funeriu-legi-educatie

 

Mai jos, un fragment din interviu:

 
Daniel Funeriu analizează legile educației, prezentate de Ligia Deca