
Politică
RT, uzina de dezinformare a lui Putin, continuă să producă în inima Europei (Politico)
razboi_rusia_dezinformare.jpg

Publicația amintește că sancțiunile Uniunii Europene au fost concepute pentru a împiedica difuzarea emisiunilor rețelei de știri RT. Dar canalul susținut de Kremlin continuă să pompeze dezinformare despre războiul din Ucraina, din birourile sale de la periferia Parisului.
Într-o zi de februarie, reporterii au urmărit intrarea în sediul francez al postului de televiziune și au constatat un flux constant de oameni care intra în clădirea care mai găzduiește birouri ale companiei chineze Huawei și o filială a BBC.
"Sancțiunile nu și-au atins obiectivele, ca să spunem așa", a declarat un fost angajat al RT France, care a vorbit sub protecția anonimatului. Într-adevăr, sancțiunile au interzis difuzarea, dar nu și producția. Compania este încă în picioare și a continuat să angajeze ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, spune fostul angajat.
Astfel că, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina, personalul companiei media a continuat să producă materiale, vizând nu doar europenii dispuși să se conecteze prin VPN, ci și țările francofone din Africa, precum Mali și Burkina Faso, unde Rusia a încercat să-și consolideze sprijinul pentru războiul din Ucraina.
Site-ul web al RT France continuă să difuzeze online știri, talk-show-uri, emisiuni filmate în inima Parisului și documentare rusești dublate în franceză.
Pe parcursul ultimului an, linia editorială a postului s-a apropiat chiar mai mult de cea a propagandei Kremlinului, potrivit unei cercetări efectuate de Radio France.
"Business as usual"
Cei mai mulți dintre cei cu care Politico a vorbit au cerut să li se păstreze anonimatul, deoarece se tem de repercusiuni din partea RT.
Un fost angajat spune că, pe parcursul lunii martie 2022, a crezut că postul se va scufunda dar, în cele din urmă, a înțeles că RT France va continua să lucreze.
În primăvara anului trecut, reporterii RT France au reluat acoperirea știrilor din Franța și înregistrările din studioul lor de televiziune, potrivit declarațiilor a trei foști și actuali angajați.
"Aproape că am revenit la normal în septembrie", a declarat Lucas Léger, un actual angajat al RT France și delegat sindical pentru Force Ouvrière. Angajații au fost plătiți pe tot parcursul anului, a spus el, adăugând că jurnaliștii au fost hărțuiți online din cauza muncii lor pentru canal.
Totuși, potrivit unui fost angajat, organizația a funcționat cu mult mai puțini jurnaliști, după ce a pierdut câteva zeci din cei 100 de membri ai redacției, după invazia lui Putin.
"Eram conștienți de faptul că informația făcea parte din războiul în sine, așa că nu am vrut să fim folosiți ca instrumente de propagandă", a declarat fostul angajat.
În ultimul an, conținutul produs de RT France de la Paris a contribuit la orientarea companiei către Africa. În iulie, site-ul Sputnik France a reapărut, rebranduit ca Sputnik Africa.
Potrivit lui Maxime Audinet, cercetător la Institutul de cercetare strategică al Ministerului francez al Forțelor Armate, RT France va fi operată la un moment dat din Rusia.
Aceasta îi va conferi o și mai mare libertate de mișcare, câtă vreme jurnaliștii nu vor mai fi supuși unor autorități de reglementare în domeniul mass-media, precum Arcom din Franța și Ofcom din Regatul Unit.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica