Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicu Popescu:”R.Moldova va adera la UE până în anul 2030”

nicu.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova

Până în anul 2030, R.Moldova va adera la Uniunea Europeană, declară vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, la un an de când țara a depus cererea de aderare la UE. ”Astăzi mai mult ca niciodată, uitându-ne atât la Est de noi, uitându-ne ce s-a întâmplat cu R.Moldova, în ultimele 12 luni, trebuie să spunem sus și clar că locul R.Moldova este în Uniunea Europeană. Vom reuși să păstrăm calmul, pacea și stabilitatea”, dă asigurări șeful Externelor de la Chișinău, care a făcut un bilanț privind procesul de aderare. Tot vineri, ministrul de Externe a avut o întrevedere cu ambasadorii UE, acreditați la Chișinău. 

”R.Moldova va adera la Uniunea Europeană, va adera la spațiul Schengen și la zona euro”, este ferm convins vicepremierul moldovean, Nicu Popescu. ”Doar că până atunci sunt multe de făcut. Pe măsură ce ne vom apropia de momentul de aderare la Uniunea Europeană, R.Moldova trebuie să răspundă unui set foarte mare de rigori”, afirmă oficialul moldovean.

În contextul împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE, ministrul de Externe a avut o întrevedere cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene acreditați la Chișinău. Nicu Popescu a trecut în revistă principalele realizări din ultimul an ale R.Moldova și le-a mulțumit partenerilor europeni pentru ajutorul acordat Republicii Moldova ”în aspirația ei de a deveni membru al UE”.  

Totodată, ministrul de Externe le-a vorbit ambasadorilor UE despre progresele înregistrate în ceea ce privește  realizarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene și alinierea la acquis-ul comunitar.

”Aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cea mai bună modalitate de a ne asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea”, susține Nicu Popescu.

Oficialul moldovean s-a referit și la pregătirile pentru summitul Comunității Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie, la Chișinău, ”fiind o dovadă a angajamentului ferm al Republicii Moldovei de a sprijini obiectivul comun al unei Europe pașnice și stabile”.

Fostul premier moldovean, Natalia Gavrilița, care acum un an a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, alături de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și speakerul Parlamentului, Igor Grosu, susține că decizia din 2022 a demonstrat ”alegerea hotărâtă a țării noastre de a fi parte a lumii libere, democratice și prospere”. ”Integrarea europeană este proiectul de țară al acestei generații! Mă mândresc ca guvernul pe care l-am condus a pus bazele procesului de pregătire a țării pentru începerea negocierilor de aderare.

”Sunt încrezătoare că echipa actualului Guvern va reuși să îndeplinească toate condiționalitățile pentru începerea negocierilor la aderare cât de curând posibil. Noi toți, cei care trăim în Republica Moldova, merităm să ne bucurăm de siguranță, prosperitate și pace. Sunt convinsă că, parcurgând toate etapele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, vom reuși să construim un viitor prosper pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, consideră fostul prim-ministru al R.Moldova.

Amintim că, pe 4 martie, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre bilanțul prezentat de vicepremierul moldovean, la un an de la depunerea cererii de aderare la UE