Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Kemal Kiliçdaroglu, candidat unic al opoziției în confruntarea cu Erdogan

kemal_kilicdaroglu.jpg

Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului din Turcia
Sursa imaginii: 
AFP - ADEM ALTAN via rfi.fr

Alianţa formată din şase partide de opoziţie din Turcia l-a desemnat luni pe Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale din 14 mai pe şeful statului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 20 de ani, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Kemal Kiliçdaroglu este candidatul nostru la preşedinţie", a declarat Temel Karamollaoglu, liderul Partidului Felicity, în faţa unei mulţimi reunite în faţa sediului partidului său din Ankara, unde liderii celor şase partide s-au întrunit luni.

Liderii celorlalte cinci partide ale Alianţei, între care și Kiliçdaroglu, s-au aflat alături de el în momentul anunţului.

Alegerile prezidenţiale şi legislative vor avea loc la data programată, 14 mai a.c, în pofida cutremurului din 6 februarie care a ucis peste 46.000 de oameni şi a devastat zone întregi din sudul şi sud-estul ţării, precizează sursa citată.

Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului din 2010, a promis că va reveni la un cadru democratic dacă va fi ales în mai.

"Vom stabili împreună cu toţii puterea moralei şi a dreptăţii... Noi, ca Alianţă a naţiunii, vom conduce Turcia pe baza consultării şi a compromisului. Legea şi justiţia vor prevala", a subliniat el.

Sondajele de opinie arată că alianţa de opoziţie este bine plasată pentru a-i înfrunta pe Erdogan şi Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere, în alegeri, mai comentează AFP.

Guvernul lui Erdogan s-a confruntat cu critici majore pentru modul în care a gestionat răspunsul de urgenţă la cutremur, în contextul în care deja se aştepta ca preşedintele turc să se confrunte cu cea mai mare provocare electorală din cele două decenii de când se află la putere, din cauza degradării situației economice a țării, în special a creșterii galopante a inflației.