Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul care interzice sălile de jocuri în apropierea școlilor, amânat. USR: Coaliția PSD-PNL apără interesele operatorilor de jocuri de noroc în loc să protejeze copiii

jocuri_de_noroc.jpg

Guvernul belgian susţine că decizia de interdicţie a publicităţii pentru jocurile de noroc vine după ce studiile ştiinţifice au demonstrat că publicitatea încurajează dependenţa de jocurile de noroc şi contribuie la acumularea de datorii pentru jocuri de noroc.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

USR acuză coaliția PSD-PNL că apără interesele operatorilor de jocuri de noroc în loc să protejeze copiii, după ce Comisia economică din Senat a amânat, marți, proiectul care interzice sălile de jocuri în apropierea școlilor.

„Astăzi a fost amânat, din nou, un vot important, pentru că senatorii PSD, PNL și UDMR apără interesele operatorilor de jocuri de noroc și sabotează orice încercare de a introduce reguli clare în lege care să protejeze copiii și tinerii de a deveni dependenți de ele. Astăzi, Comisia pentru economie și industrii din Senat a amânat cu o săptămână adoptarea unui raport la inițiativa USR prin care se interzice operarea de săli de jocuri la mai puțin de 300 de metri de școli, grădinițe și locuri de joacă pentru copii (L859/2022) și care avea deja un raport de admitere cu unanimitate de voturi de la Comisia Juridică din Senat”, se arată într-un comunicat al USR.

La dezbaterea din comisie, senatorul USR Sebastian Cernic a argumentat că nu există motive reale pentru o nouă amânare, în condițiile în care au fost adoptate punctele de vedere venite de la Guvern privind introducerea unei dispoziții tranzitorii care prevede o perioadă de 12 luni de conformare pentru operatorii autorizați care funcționează la data intrării în vigoare a legii.

„Pe primul loc trebuie să fie sănătatea și binele copiilor și tinerilor, nu banii pe care-i varsă la buget o industrie. Dacă jocurile de noroc duc la dependență, dacă ele distrug vieți, dacă destramă familii și duc la suicid, trebuie să facem ceva și să facem rapid. Soluția, desigur, nu este să interzici jocurile de noroc, nimeni nu susține așa ceva, însă trebuie să luăm măsuri pentru a limita accesul copiilor la aceste jocuri de noroc și de aceea este necesară interzicerea păcănelelor la mai puțin de 300 de metri de școli și locuri de joacă”, spune senatorul USR Sebastian Cernic.

Tot astăzi, o a doua inițiativă USR (L50/2023), prin care se interzice publicitatea stradală pentru jocuri de noroc, s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei Juridice, unde senatorii PSD și PNL au votat un raport de respingere, motivând că aspectele cuprinse în inițiativa legislativă au fost deja reglementate. Senatorii USR Simona Spătaru și Virgil Bob au votat împotriva raportului de respingere, se mai arată în comunicat.