
Politică
Egalitate de gen - o dezbatere inegală. Comisarul de resort prezent, miniștrii români absenți
comisara_egalitate.png

Reprezentanța Comisiei Europene în România, împreună cu Ambasada Suediei, Ambasada Germaniei la București și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în cooperare cu Centrul FILIA, au organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conferința „Femei mai puternice în România”. Prezentă la dezbateri a fost doamna Helena Dalli, comisar european pentru egalitate. Oficialul a spus că în continuare în Uniunea Europeană, femeile sunt mai prost plătite ca bărbații și au mai puține oportunități pentru a ocupa funcții de conducere în politică și companii.
Premierul Nicolae Ciucă, precum și ministrul român al familiei și egalității de șanse apăreau în programul organizatorilor, dar nu au apărut și la eveniment. Mircea Abrudean, șeful cancelariei primului ministru a transmis un mesaj din partea lui Nicolae Ciucă privind sprijinul guvernului pentru legile care privesc prezența femeilor în funcții politice.
Anca Dragu, președintele Comisiei pentru drepturile omului din Senatul României spune că mai multe legi extrem de importante privind egalitatea de gen și șanse stau în sertarele Parlamentului, în ciuda discursurilor de susținere. Senatoarea Anca Dragu precizează că, de exemplu, România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are legislație privind vârsta minimă a consimțământului în ceea ce privește actul sexual cu un minor.
Ionela Băluță, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, atrage atenția că acțiunile trebuie să se petreacă acum. Nu numai că România nu urcă în topurile europene la capitolul egalitate de gen, dar la unele capitole vorbim de regres.
Profesoara Ionela Băluță reamintește că anul trecut, 13 județe din România nu au oferit acces la avort în sistemul de stat. Nu numai la capitolul avort regresează societatea românească. Andreea Rusu, director executiv ale organizației neguvernamentale Filia, spune că femeile se tem să ceară ordine de protecție împotriva agresorilor.
Țările Uniunii Europene stau mai bine sau mai prost la indicele egalității de gen, maxima acestui indice – 100 de puncte nefiind atinsă de nici o țară. Cel mai avansat stat al UE la acest capitol este Suedia care atinge 83,9 puncte în clasament. România ajunge la 53,7 și este pe locul 26 din 27 de state, în descreștere față de 2019.