Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Georgia: Proteste de stradă împotriva legii ”agenților străini”, de inspirație rusească

proteste_georgia.jpg

Proteste de stradă în capitala Georgiei, Tbilisi, 7 martie 2023
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Mii de persoane au manifestat marți în Georgia împotriva unui controversat proiect de lege inițiat de partidul de guvernământ privind „agenții străinilor”, denunțat de critici ca fiind un instrument de intimidare a mass-media și a ONG-urilor, potrivit agenției AFP citată de hotnews.ro.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor care se adunaseră în fața parlamentului după ce deputații au adoptat proiectul de lege în primă lectură, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea independentă Pireli TV.

Cel puțin 66 de persoane au fost arestate și 50 de polițiști au fost răniți, au anunțat autorităţile din această fostă republică sovietică din Caucaz, precizează AFP.

În timpul mitingului, în mare parte pașnic, cel puțin un protestatar a aruncat un cocktail Molotov spre un cordon de polițiști, a declarat aceeași sursă.

Demonstranții au protestat împotriva legii, care impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, în caz contrar riscând amenzi.

Legea este similară cu cea adoptată în Rusia în 2012, care a fost folosită pe scară largă de Kremlin pentru a reprima organizațiile media și de opoziție sau simplele voci critice, amintește AFP.

Președinta țării se solidarizează cu protestatarii

Președinta țării, Salome Zurabișvili, a apărut la televiziune într-o transmisie de la New York, pentru a transmite că „este alături” de protestatari.

„Voi reprezentați astăzi o Georgie liberă, care își vede viitorul în Europa și nu va lăsa pe nimeni să îi fure acest viitor”, a adăugat ea, cerând „abrogarea” legii și promițând că va exercita dreptul de veto asupra acesteia.

Cu toate acestea, veto-ul ar putea fi ignorat de partidul de guvernământ Visul Georgian, care ocupă mai mult de jumătate din locurile din parlament.

Georgia, o mică fostă republică sovietică din Caucaz, are ambiția de a adera la UE și la NATO, dar mai multe măsuri guvernamentale recente au aruncat o umbră asupra acestor aspirații și au ridicat îndoieli cu privire la legăturile sale cu Kremlinul, comentează AFP.

Ambasada SUA în Georgia a denunțat marți legea adoptată în primă lectură drept „o zi neagră pentru democrația georgiană”.

„Adoptarea de către Parlament a acestor legi inspirate de Kremlin nu este în concordanță cu dorința clară a poporului georgian de a se integra în Europa și de a se dezvolta în mod democratic”, a declarat aceasta într-o postare pe Facebook.

„Continuarea acestor legi va dăuna relațiilor Georgiei cu partenerii săi strategici”, a precizat ambasada.