
Politică
Năsui (USR), despre casele self-pay: Un stat tembel poate să omoare inovația
Nasui case self pay progres tehnologic stat tembel.jpg

În opinia lui Claudiu Năsui, ”casele acestea self-pay și automatizate nu sunt noi, sunt deja de mult timp și nu doar magazinele acestea de retail le folosesc, ci și fast-food-urile și le-am tot văzut. De ce apar ele, de ce se automatizează, de ce se întâmplă lucrurile acestea și nu doar în România, dar în România din niște motive imputabile clasei politice? Pentru că forța de muncă devine prea scumpă. Cu cât devine mai scumpă forța de muncă, cu atât antreprenorii vor deveni mai rentabili și vor căuta să automatizeze sau să reducă din forța de muncă, tocmai pentru că e prea scumpă și e nevoie de ea în alte locuri. Automatizarea nu duce la șomaj, iarăși o dezbatere de câteva secole, tehnologia nu duce la șomaj, tehnologia tocmai permite oamenilor să facă fie mai mult, să aibă productivitate mai mare, fie să se ocupe de alte lucruri de care mașinăriile nu se pot ocupa sau care nu pot fi automatizate ușor și ieftin. Asta se întâmplă și în România. Problema României este că forța de muncă a devenit prea scumpă din cauza statului și de aia spuneam că sunt motive imputabile clasei politice. De ce? Pentru că avem cele mai mari taxe pe salariile mici din absolut toată UE”.
Dîncu, despre polemica privind casele self-pay din supermarketuri: E o criză de civilizație
„Dosarul Auchan”: aberațiile economice ale propunerii politice a PSD
Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunțat la B1 TV că partidul său pregătește un proiect de lege care să taxeze casele de marcat de tip self-pay.
Fostul ministru USR al Economiei spune că ”din păcate, progresul tehnologic poate fi oprit, adică statul poate să fie în așa hal de tembel încât să omoare inovația, să distrugă concurența și să se dezvolte alte țări în jurul nostru și noi nu și lucrul ăsta chiar se întâmplă în România, din păcate. Dar atenție, a susține dreptul magazinelor de a-și pune genul acesta de case de marcat nu înseamnă că-i o obligație pentru el, unele o să încerce. Dacă clientela, pensionari sau oameni care n-ar ști să le folosească sunt suficient de mulți și magazinele văd lucrul acesta, pur și simplu nu vor face lucrul acela. Ideea este să lași magazinele să încerce să inoveze, pentru că până la urmă și înainte să știți că nici nu-ți luai lucrurile din raft, se ducea cineva și-ți aducea produsele, acuma te plimbi tu printre rafturi și-ți găsești produsele, le iei, le pui în coș. Deci sunt foarte multe inovații din acestea care nu sunt neapărat avansuri tehnologice, sunt pur și simplu moduri diferite de a face lucrurile (...). Întrebarea e dacă suntem și noi în trenul înspre dezvoltare sau dacă vrem să rămânem în urmă, taxând de exemplu casele de marcat și automatizarea și încercând să rămânem blocați în trecut”.