Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputații dezbat luni utilizarea canabisului în scop medicinal

femeie_spital.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Legalizarea canabisului în scop medicinal în România revine în discuție. Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor va dezbate, luni, utilizarea cannabisului în scop medicinal, urmând a fi asculţaţi specialişti din mai multe domenii. Actul normativ, cunoscut sub numele de ”Legea Victoria, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă a murit din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări.

Alexandra Cârstea a avut în ultimii patru ani mai multe întâlniri cu reprezentanţii mai multor instituţii din țară şi a organizat două conferinţe ştiinţifice internaţionale pe această temă. A organizat cursuri online pentru medici, susţinute de profesorul Michael Barnes din Marea Britanie şi un medic specialist în terapia durerii din Malta şi face parte din cinci asociaţii europene care militează pentru legalizarea cannabisul medicinal, potrivit News.ro.

Actul normativ ce urmează a fi dezbătut luni se numeşte Legea Victoria, iar Alexandra Cârstea este cea care a iniţiat proiectul. Victoria este numele mamei sale, răpusă de cancer în urmă cu mai mulţi ani, pacientă care, din cauza complicaţiilor, nu mai putea utiliza medicaţia clasică şi care ar fi avut nevoie de acest tip de tratament cu cannabis medicinal, relatează News.ro.  Alexandra spune că politicienii români au amânat, timp de patru ani, aprobarea acestei legi care există deja în aproximativ 50 de alte ţări, printre care şi Germania, Marea Britanie, Grecia.

Proiectul de lege a fost depus în anul 2019 în Parlament, după ce a pornit de la petiția Alexandrei, care a reușit să adune 20.000 de semnături. Inițiativa legislativă a fost asumată de doi deputați PSD și de un deputat USR și semnat de alți 100 de parlamentari. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților.  Potrivit proiectului de lege, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare.