Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Românii chemați la arme" și alte falsuri menite a servi Rusia

rusia_dezinformare_bun1.jpg

Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

Ministerul Apărării Naționale a dezmințit săptămâna trecută un fake news din spațiul public privind așa-zise "pregătiri" pentru mobilizarea rezerviștilor. Tema nu este nouă, ea fiind vânturată în mai multe rânduri, de la declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei. De data aceasta, ea pare să se încadreze într-un front mai larg al dezinformării.

Totul a început după ce o publicație a pretins că românii sunt chemați la arme pentru a susține "războiul lui Biden-Nuland-Zelenski".

Dezinformarea se bazează pe faptul că un număr de rezerviști au fost chemați la centre militare pentru actualizarea datelor.

Ministerul răspunde că aceasta reprezintă o procedură de rutină, care se desfășoară regulat, conform legii, și nu are legătură cu războiul din Ucraina.

Nu este pentru prima dată – spune ministerul -  când, în contextul generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război.

Într-adevăr, în arhiva platformei InfoRadar a MApN apar cu regularitate dezmințiri cu privire la pretinse acțiuni de mobilizare. Dacă, de la declanșarea invaziei, ar fi avut loc atâtea acțiuni de chemare a românilor la arme, pe cât pretind propagandiștii Moscovei, rămâne, totuși, un mister cum de asta nu s-a simțit în societate și a rămas doar un subiect pe diverse situri obscure.

De data aceasta însă, dezinformarea cu privire la mobilizarea cetățenilor români apare ca parte a unui tablou mai complex, care a început să prindă contur cam odată cu declanșarea acțiunilor rusești de destabilizare a Republicii Moldova.

 

Un plan mai larg de destabilizare a Republicii Moldova

Să ne amintim că, la sfârșitul anului trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre un plan al Kremlinului de răsturnare a puterii legitime din Republica Moldova. Chișinăul a confirmat că este la curent cu amenințările și, la scurt timp, au început să se vadă și contramăsurile – autoritățile moldovene au operat percheziții și rețineri, au oprit intrarea în țară a unor persoane suspecte, au confiscat sume de bani care ar fi servit la finanțarea acțiunilor de destabilizare.

În paralel, medii pro-ruse din România au început să răspândească ideea că Maia Sandu este cea care provoacă Rusia. Și aceasta, într-un context mai larg, în care războiul de apărare al Ucrainei este descris drept o agresiune din partea președintelui Zelenski, împins de protectorii săi de la Washington.

În acest context, declarațiile oficialilor de la București de susținere a Republicii Moldova au fost interpretate sub forma unei iminente implicări militare a României , de partea Republicii Moldova.

Dezinformarea a depășit cadrul unor medii pro-ruse și a ajuns în Parlament,  prin intermediul formațiunii AUR, care a reluat și narativul rusesc potrivit căruia Ucraina ar urma să atace Transnistria. Și a avertizat, zgomotos, asupra implicării românilor într-un război care "nu e al nostru".

În acest context mai larg, povestea chemării românilor la arme, repetată obsesiv de la declanșarea agresiunii ruse, ar putea căpăta parfum de credibilitate. Sau, cel puțin, așa cred cei care o tot lansează...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 13 martie 2023