Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost luptător din grupul Wagner : ”Prigojin e un om bolnav”

mercenar.jpg

Fost luptător Wagner în timpul interviului acordat France24
Sursa imaginii: 
Captură video France24

Andrei Medvedev este un fost luptător din grupul paramilitar rus Wagner. S-a hotărât să dezerteze, iar  în noaptea de 12 spre 13 ianuarie a trecut ilegal granița în Norvegia și a cerut azil politic.

Are 26 de ani și a luptat între iulie și noiembrie 2022 în Ucraina pentru grupul paramilitar Wagner. Spune că a dezertat din cauza metodelor și ordinelor comandanților lui Wagner. În interviul pe care a acceptat să-l dea pentru France24 explică cum colegii lui sunt folosiți drept ”carne de tun”, iar dezertorii prinși suportă "consecințe terifiante", cum a fost cazul dezertorului executat cu un baros, o scenă terifiantă filmată și difuzată de grupul Wagner.

Andrei Medvedev spune că a fost martor la "o mulțime de lucruri", dar este rezervat în privința detaliilor, pe care le păstrează pentru anchetatorii norvegieni.

 

 

”Prigojin va fi lichidat de proprii săi oameni"

Fostul luptător a povestit că a asistat într-un centru de antrenament la un discurs în care Prigojin își încuraja oamenii spunându-le că orașul Bakhmut a fost deja aproape cucerit.  Andrei și-a exprimat deschis dezacordul și atunci a fost închis într-un container timp de câteva zile.

Prigojin este, potrivit lui, un "bolnav" care are impresia  că poate face tot ce vrea. Crede că va sfârși "lichidat de proprii săi oameni". Prigojin continuă să se supună președintelui rus Vladimir Putin, însă Andrei Medvedev se declară surprins de recentele apariții publice ale lui Prigojin, în care a acuzat lipsa de sprijin logistic și de muniție. Mărturisește că nu înțelege cum au fost tolerate astfel de "insulte la adresa armatei ruse", în condițiile în care orice critică a războiului este interzisă în Rusia.

Pe de altă parte, Andrei Medvedev a cerut iertare poporului ucrainean, lăudând curajul și rezistența acestuia. El insistă că poporul rus este victima propagandei guvernului și  nu ar trebui să fie confundat  cu liderii ruși care au decis acest război.

Speră să obțină azil în Norvegia, iar dacă va fi trimis înapoi în Rusia, spune că se va întoarce acolo "cu adevărul pe care l-a învățat" și apoi își va accepta soarta...

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com