Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Există mulți lideri PNL care își doresc fotoliul lui Bogdan Aurescu” (interviu)

aurescu_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / MAE

Schimb acid de replici între primvicepreședintele PNL Rareș Bogdan și ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Într-un interviu pentru Prima News, Rareș Bogdan a declarat că dacă ar fi șeful direct al lui Aurescu, nu l-ar mai ține în funcție. "E un loc al PNL, dar nu noi l-am numit acolo", ci "statul", a explicat Rareș Bogdan.

Bogdan Aurescu a răspuns în premieră atacului. "E ca și cum aș fi atacat de Sputnik", acuză Aurescu. Un răspuns de om politic, decriptează la RFI jurnalistul Sebastian Zachman, de la Inside Politic.

Sebastian Zachman: În primul rând e o premieră că cineva din conducerea PNL îndrăznește să-l critice pe Bogdan Aurescu. Și aici nu mă refer la performanța politică și diplomatică a domnului Aurescu ca șef al Externelor, ci la faptul că toți liberalii știu că domnul Aurescu este unul dintre apropiații președintelui Klaus Iohannis.

De altfel, Rareș Bogdan, când a spus că statul l-a numit acolo pe Bogdan Aurescu, s-a referit la președintele Klaus Iohannis. Știm, liberalii au un număr de ministere în coaliția cu PSD, ei bine, unul din aceste ministere este ocupat de Bogdan Aurescu, tocmai la cerința președintelui Klaus Iohannis.

Deci șeful statului l-a impus pe Bogdan Aurescu ca ministru pe locurile rezervate PNL și era clar pentru liberali că e un ministru de care nu te poți atinge. Bogdan Aurescu poate fi schimbat sau poate fi criticat doar cu acceptul președintelui Klaus Iohannis. Asta ar fi prima surpriză. Și, într-adevăr, a doua surpriză este faptul că Bogdan Aurescu a reacționat.

De obicei e un tip care nu intră în dispute politice, e un tip mai degrabă care vrea să își menține această aură de tehnocrat. Are și acel proces câștigat la Haga, pe Insula Șerpilor, pe care și a construit întreaga carieră politică. Deci, iată, Bogdan Aurescu iese din haina de diplomat și intră cumva în haina de politician, oferindu-i nu orice replică lui Rareș Bogdan, ci chiar o un răspuns extrem de dur. Îl pune pe același palier pe Rareș Bogdan cu Sputnik și cu propaganda rusă.

Rep: Și cum poate fi interpretată această ieșire, odată luată haina de politician?

S.Z.: În primul rând, Rareș Bogdan se uite pe sondaje și vede că PNL scade în sondajele de opinie, în intenția de vot a populației și, ca orice politician cu mai multă sau mai puțină experiență, își dă seama că dacă PNL astăzi pierde din intenția de vot a electoratului, atât timp cât PNL are premierul, gândiți-vă cum va fi anul viitor pe vremea aceasta, când PNL nu va avea guvernarea, PSD va avea pâinea și cuțitul, PSD va guverna în forță, prin urmare, actul de guvernare al PSD va aduce și mai puține procente pentru PNL pe viitor în sondajele de opinie.

Pe de altă parte, răspunsul lui Bogdan Aurescu e clar că vizează negocierile pentru formarea Guvernului Ciolacu pentru rotativa guvernamentală, când, chiar dacă avem acest act semnat dinainte, această promisiune electorală, că nu se va schimba nimic și se vor înlocui doar două ministere, vor face PSD și PNL schimb de două ministere.

În realitate, negocierea politică va pleca de la zero. Totul e posibil. Plecând de la această înțelegere că PSD va avea premierul și ulterior toate ministerele se vor împărți între PSD, PNL și UDMR.

Deci, Bogdan Aurescu simte și el suflarea unor liberali care n-au avut curajul să iasă public și care îl au purtător de cuvânt pe Rareș Bogdan. Deci, există mulți lideri PNL care își doresc fotoliul lui Bogdan Aurescu, reproșându-i președintelui Klaus Iohannis, sigur, mai mult pe la colțuri decât direct în față, faptul că PNL oricum are puține ministere, oricum va pierde funcția de prim ministru...

Deci acest portofoliu de la Externe devine cu atât mai important și cu atât mai râvnit de liderii liberali. Așadar, Bogdan Aurescu, prin acest răspuns, nu face decât să le arate că își dorește în continuare ministerul și că își dorește să își conserve mandatul de ministru de Externe.

Rep: În ce măsură șeful statului îi este luat și el ca țintă a criticilor, prin Bogdan Aurescu?

SZ: Mi-e greu să cred totuși că Rareș Bogdan are atâta curaj încât să lovească cu manta în Bogdan Aurescu, astfel încât bila sa de reproșuri să ajungă și la Palatul Cotroceni. Nu, deocamdată,  Rareș Bogdan lovește în oamenii de încredere ai președintelui, însă, din ce am urmărit din interviu, a avut grijă să îl protejeze totuși pe șeful statului de tirul său de reproșuri.

Să nu uităm că președintele Klaus Iohannis este și adevăratul președinte al PNL. Deci ar fi inedit pentru opinia publică să vedem că liberalii se revoltă la adresa președintelui.

Asta ar însemna ca PNL să facă o revoluție internă, să se disocieze de președintele Klaus Iohannis și să pornească pe un drum propriu, evident, fără PSD. Însă, acest scenariu este greu de luat în calcul. Vedem că criticile lui Rareș Bogdan reprezintă doar un caz izolat de mârâieli la adresa lui Bogdan Aurescu și, implicit, la unul dintre oamenii de încredere ai președintelui, însă fără a îl viza în mod direct pe șeful statului.

Rep: Deci, dumneavoastră spuneți că nu există un nucleu. Sunt doar voci nemulțumite care nu au curajul de a ieși public. O face Rareș Bogdan acum...

S:Z: Exact. Nu cred că liberalii au atâta curaj în momentul de față încât să se revolte față de politica președintelui Klaus Iohannis, deși pe la colțuri asta vorbesc, că la un moment dat vor trebui să se rupă de Klaus Iohannis. Așa cum vechiul PDL, să nu uităm, s-a rupt de fostul președinte Traian Băsescu, însă, apropiindu-se rotativa guvernamentală, nu cred că acum e un moment propice pentru liberali, care între a rămâne conectați la Cotroceni, dar a fi în continuare la putere și a merge pe cont propriu, dar a părăsi guvernarea, evident că vor alege prima variantă în care vor rămâne la masa puterii.

Rep: Cum să interpretăm și această declarație a lui Bogdan Aurescu “e ca și cum aș fi atacat de Sputnik”. E interesantă comparația?

S:Z: O comparație foarte surprinzătoare și foarte dură în același timp și vedem că Bogdan Aurescu știe să fie și politician, chiar dacă până acum se ascundea în spatele limbajului diplomatic și încerca să nu deranjeze pe absolut nimeni în mandatul său de ministru de Externe. Deci, iată că Bogdan Aurescu chiar a fost deranjat de vorbele lui Rareș Bogdan..Rareș Bogdan nu este oricine în PNL, nu este un baronel din teritoriu, care s-a trezit vorbind la televizor.

Nu, el este unul dintre prim vicepreședinții PNL, deci este printre primii cinci oameni care conduc partidul. Deci, replica lui Bogdan Aurescu a venit nu doar pentru Rareș Bogdan, ci a venit pentru întreaga conducere a PNL.

Dacă îndrăzniți să mă criticați, voi ieși și eu public și vă voi pune la zid. Cam acesta este mesajul pe care Bogdan Aurescu l-a transmis astăzi întregului PNL, nu doar lui Rareș Bogdan. Și acest mesaj vine cu acceptul președintelui Klaus Iohannis, pentru că Bogdan Aurescu nu și-ar fi permis un astfel de limbaj la adresa unui primvicepreședinte al PNL, deci partidul partener al președintelui Klaus Iohannis, dacă nu primea înainte acceptul șefului statului.

Rep: La ce să ne așteptăm în continuare? A fost un episod. Lucrurile se opresc aici sau, din contră?

S:Z: E greu de estimat ce se va întâmpla în acest moment, pentru că mai sunt totuși două luni și jumătate până la rotativa guvernamentală, timp în care liberalii vor sta exclusiv cu ochii pe sondajele de opinie. Pentru că această rotativă înseamnă de fapt, un moment de răscruce pentru PNL.

Ei trebuie să aleagă, merg mai departe cu PSD, cât merg mai departe cu PSD, doar până anul viitor, la alegerile europarlamentare, când vor trage linie sau au un plan pe termen mai lung în care să meargă poate pe liste comune cu PSD la alegerile parlamentare și, de ce nu, să aibă un candidat comun la prezidențiale.

Deci, pe scurt, peste două luni, în luna mai, liberalii vor trebui să aleagă. Stau în continuare lipiți, agățați de remorca PSD sau își resetează partidul și încearcă să-și recâștige electoratul de dreapta și să intre pe viitor în anul 2024, în special în perspectiva alegerilor prezidențiale, într-o coaliție cu restul partidelor de dreapta. E o alegere foarte grea pe care trebuie să o facă liberalii.

Și mai trebuie să răspundă la o întrebare: ce fac cu Nicolae Ciucă? De ce l-ar mai păstra în fruntea partidului când Nicolae Ciucă își va pierde funcția de prim ministru, deci își va pierde toată puterea prin care împărțea bani aleșilor locali, în special celor din PNL, tuturor aleșilor locali, dar aici liberalii sunt direct interesați, pentru că au foarte mulți primari, 1300 de primari.

Sunt niște întrebări pe care le macină liberalii și, la rândul lor, sunt măcinați pentru că nu au răspunsuri deocamdată ferme. E în perspectiva rotativei guvernamentale. E foarte greu să ia o decizie de pe o lună pe alta.

Deci, dacă se va strânge o masă critică în PNL, nu o văd acționând acum, imediat, în luna mai, ci această masă critică va încerca să strângă rândurile după alegerile europarlamentare de anul viitor.

Atunci și alegerile europarlamentare, de fapt, vor însemna ghilotina electorală pentru actualul tandem Ciucă - Bode din fruntea PNL. Un tandem care va deconta prima dată politic la scrutinul european din mai 2024.

Cred că în funcție de alegerile europarlamentare din mai, liberalii pot să plece pe cont propriu și de abia atunci să se răstească public la președintele Klaus Iohannis. Până atunci, vom avea doar astfel de ieșiri răzlețe din partea lui Rareș Bogdan sau poate chiar din partea altora mai curajoși.

.....................................................................................................................................................................................................................

Și deputatul Pavel Popescu a reacționat, luni, pe FB scriind că există „câteva sute de motive pentru care domnul ministru Aurescu ar trebui să plece instant din fruntea MAE”.

”Se arată incapabil de a se așeza voluntar la masă cu cei din conducerea partidului” acuză deputatul liberal.