Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virgil Guran, vicepreședinte PNL: Bogdan Aurescu ar trebui să fie mai prietenos cu partidul

Virgil Guran demisie Marius Budai.jpg

Virgil Guran: Există o răspundere generală în cazul bătrânilor maltratați în azile
Virgil Guran: Există o răspundere generală în cazul bătrânilor maltratați în azile
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Bogdan Aurescu ar trebui să aibă o comunicare mai bună cu PNL, declară la RFI vicepreședintele formațiunii Virgil Guran, care precizează că nu are nemulțumiri față de activitatea șefului MAE. El comentează schimbul de replici dintre ministrul de Externe și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Bogdan Aurescu a intrat sub tirul criticilor unor liberali. Cel care a dat tonul a fost prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, care a spus la Prima News că pe Aurescu nu-l interesează interesul național și că el nu a fost numit în funcție de PNL. Eurodeputatul a mai afirmat că dacă ar fi șeful direct al lui Aurescu, l-ar da afară. Prim-vicepreședintele PNL a fost apoi susținut de alți liberali, ca Robert Sighiartău și Pavel Popescu. De partea sa, ministrul de Externe a spus la Digi24 despre criticile lui Rareș Bogdan că e ca și cum ar fi atacat de Sputnik.

Virgil Guran e de părere că Bogdan Aurescu și Rareș Bogdan trebuie să lămurească acest episod: ”Cred că trebuie să și-o lămurească între ei, așa se întâmplă într-un partid normal, noi suntem un partid mai liber, așa, în exprimare, e și bine, e și rău, dar eu zic că una peste alta, suntem un partid viu și este important”.

Întrebat dacă e ceva ce-l nemulțumește la Bogdan Aurescu, vicepreședintele PNL a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, nu am nemulțumiri față de Bogdan Aurescu. Un singur lucru, poate: cred că ar trebui să aibă o comunicare mai bună cu partidul, aicea da, pentru că orice ministru nu e pe cont propriu acolo, am spus, trebuie să comunici cu partidul, în general partidul are un program de guvernare care trebuie respectat. Poate aici, dar în rest, eu nu pot să spun, să-i reproșez ceva lui Bogdan Aurescu”.

 

”Bogdan Aurescu ar putea fi mai prietenos cu anumiți colegi”

 

Reporter: Ce înseamnă o comunicare mai bună cu partidul? Nu participă Bogdan Aurescu la ședințele PNL?

Virgil Guran: A participat la ședințele PNL-ului. În sensul de a fi mai, hai să folosim un termen așa mai nepolitic, mai prietenos, poate, cu anumiți colegi. Mai sunt anumite probleme legale, normale, statutare și atunci trebuie să comunici cu anumiți miniștri, pe anumite teme. Nu știu, vă dau un exemplu, cei care răspund de Diaspora, că în speță, Rareș Bogdan răspunde de Diaspora, probabil are anumite probleme cu românii noștri din Diaspora și atunci trebuie să colaboreze mai repede, să existe o comunicare mai rapidă. E posibil de aici să fi plecat treaba, nu știu, ei trebuie să dea această explicație.

 

Reporter: Nu credeți că asemenea critici vulnerabilizează Ministerul de Externe?

Virgil Guran: Nu, nu, asemenea critici poate, într-adevăr, e bine să fie făcute în interior, nu să apară în presă, dar asemenea critici, din contră, ar trebui să întărească activitatea și să perfecționeze activitatea, pentru că întotdeauna e loc de mai bine și cred că lucrurile trebuie să fie discutate, pentru că altfel sunt mulți demnitari care ajung la concluzia că ei sunt perfecți, ceea ce nu este adevărat și atunci cred că lucrurile discutate, ordonate, organizate duc spre progres.

 

Reporter: Sugerați că Bogdan Aurescu e unul dintre acești demnitari care au impresia că sunt perfecți?

Virgil Guran: Nu, nu, nici vorbă.

 

Reporter: Îi reproșați un soi de aroganță în relația cu partidul? Pentru că asta s-ar putea înțelege.

Virgil Guran: Nu, nu o aroganță, v-am spus părerea mea, eu mă înțeleg bine cu el, nu pot să spun că nu am o relație bună, cred că trebuie să fie mai comunicativ, poate, mai ales cu cei care au tangență, în speță colegii mei care au funcții în Diaspora.

 

Reporter: Spuneați că domnul Aurescu a fost mai neprietenos cu anumiți colegi.

Virgil Guran: Nu neprietenos, v-am spus, probabil, nu simte această comunicare. Într-un partid suntem și prieteni, paradoxal, că se spune că în partide nu există prieteni, suntem și prieteni. Cred că trebuie să fie mai prietenos.

 

”PNL și-l asumă pe Bogdan Aurescu”

 

Reporter: Pare că PNL își asumă doar Ministerul de Externe, nu și ministrul.

Virgil Guran: Nu, nu, nu, nu, nici vorbă, este ministrul nostru. Acum, să vă spun ceva, din punct de vedere statutar, ministrul Aurescu a fost votat în forul de conducere al partidului. Cum putem să spunem că nu ni-l asumăm? (...).

 

Reporter: Bogdan Aurescu a fost pus la Ministerul de Externe cu mâna președintelui Klaus Iohannis. Sunt aceste critici din PNL semnalul desprinderii partidului de actualul șef al statului?

Virgil Guran: Nu, nici vorbă, există o relație bună cu șeful statului, se colaborează instituțional, așa cum este normal, nu avem probleme de genul acesta, nu am auzit colegi care să spună că au vreo problemă în acest sens. Se va colabora până în ultima zi de mandat, foarte bine, cu președintele României.

 

Reporter: Dar dacă liberali de vârf îl critică pe omul președintelui Iohannis, putem înțelege că de fapt acei liberali au o problemă cu șeful statului.

Virgil Guran: Nu, nu, nu, nici vorbă, nu înseamnă că dacă un om are o anumită relație, pentru că vă spun ceva, nu președintele României l-a votat în forurile noastre de conducere pe Bogdan Aurescu, noi l-am votat, cei care facem parte din conducerea partidului (...), dar nu înseamnă că dacă avem ceva să-i spunem vreunui ministru sau să-i reproșăm, înseamnă că-i reproșăm președintelui, nici vorbă.

 
Virgil Guran, despre schimburile de replici dintre Bogdan Aurescu și Rareș Bogdan