Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul dintre Iran și Arabia Saudită, ”o veste proastă pentru Israel” (interviu RFI)

amintiri_din_evul_mediu.jpg

Musaad bin Mohammed al-Aiban, consilier pentru securitate al Arabiei Saudite, Wang Yi, șeful diplomației chineze și Ali Shamkhani, consilier pentru securitate al Iranului, la Beijing, 10 martie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - CHINA DAILY via rfi.fr

Iranul și Arabia Saudită, care au rupt legăturile în 2016, au anunțat vineri, 10 martie, că vor restabili relațiile diplomatice în termen de două luni, în urma unei serii de negocieri care au avut loc în China. Ce consecințe ar putea avea acest acord în Orientul Mijlociu și în lupta pentru influență dintre Beijing și Washington? RFI l-a întrebat pe Hasni Abidi, director al Centrului de studii și cercetări asupra lumii arabe și mediteraneene:

Cum ar putea schimba situația din regiune apropierea dintre Riad și Teheran?

Acordul dintre Riad și Teheran este o veste proastă pentru Israel, deoarece guvernul israelian conta pe o anumită normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită și mai ales pe izolarea Iranului, precum și pe o alianță regională pe care să se bazeze în cazul unei acțiuni militare împotriva Iranului. În prezent, Arabia Saudită permite Iranului să iasă din izolare, iar Israelul este cel care pare mai degrabă izolat pe scena Orientului Mijlociu.

Dar există și alte consecințe, care depind de domeniul de aplicare al acestui acord. Trebuie reamintit faptul că acordul are ca scop securizarea Arabiei Saudite. Arabia Saudită este chemată să realizeze reforme foarte importante, iar prințul moștenitor Mohammed ben Salman vrea tot mai multă putere. Pentru a face acest lucru, el are nevoie de un mediu regional mult mai liniștitor. El trebuie să securizeze Arabia Saudită, să securizeze instalațiile petroliere, iar această securitate, ca și securitatea tronului, necesită, de asemenea, o relație diferită, o relație mai calmă, cu iranienii.

Ar putea exista un impact asupra anumitor țări, cum ar fi Yemen și Siria?

Consecințele pentru Siria, Yemen, Irak și Liban sunt mai puțin prioritare pentru Arabia Saudită. Pe de altă parte, la sfârșitul următoarelor două luni, timp alocat ca o condiție indispensabilă impusă de Arabia Saudită pentru a evalua comportamentul iranienilor, este posibil să urmeze și alte chestiuni. Acest lucru se va întâmpla în cadrul negocierilor viitoare, deoarece negocierile dintre saudiți și iranieni vor continua. Dar este evident că securizarea Arabiei Saudite necesită oprirea atacurilor asupra teritoriului saudit de către trupele Houthis din Yemen, care sunt susținute de iranieni.

Arabia Saudită nu dorește să aibă relații de confruntare cu vecinii săi. Ea se manifestă în favoarea unei anumite dinamici de pace și este, de asemenea, oarecum evitată acum de președintele american Joe Biden. Conducerea saudită dorește să se elibereze de tutela americană și să își diversifice relațiile internaționale.

Ce  rol are China în aceste negocieri?

Pentru Arabia Saudită, prezența unui stat garant este foarte importantă, deoarece încrederea între Teheran și Riad este ruptă de mai mulți ani. Acesta este motivul pentru care China și-a arătat interesul în urmă cu trei ani, în timpul unei întâlniri între liderii saudiți și chinezi. Chinezii și-au exprimat interesul de a fi mediatori între cele două state. De ce? Pentru că China are priorități importante cu Arabia Saudită ca furnizor de petrol, dar și cu iranienii. Așadar, era absolut necesar să existe o relație diferită între acești doi parteneri privilegiați ai Chinei.

Arabia Saudită are nevoie de China, deoarece singurele state de care iranienii ascultă astăzi sunt China și Rusia. Pe de altă parte, ar avea nevoie de un partener puternic, de un garant pentru acest acord și, în același timp, pentru China, ar însemna o revenire triumfală pe scena Orientului Mijlociu. Aceasta ar permite Chinei să le spună americanilor că, chiar dacă există presiuni împotriva sa, devine un interlocutor privilegiat al puterilor regionale din regiune, și anume Arabia Saudită și Iranul.

Asistăm, în opinia dumneavoastră, la instaurarea unei noi ordini mondiale?

Asistăm mai degrabă la începuturile unei noi configurații regionale. Dar nu trebuie să subestimăm relația strategică dintre Washington și Teheran. Saudiții nu se pot lipsi de o relație exclusiv chineză sau rusă și, bineînțeles, această relație depinde și de cine se află la Casa Albă. Dacă mâine un nou președinte american va fi mult mai atent la conducerea saudită, dacă nu-l va evita și nu-l va critica pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită se va întoarce cu siguranță din nou către americani.

Deocamdată, asistăm la o dorință de a diversifica relațiile Arabiei Saudite și, de asemenea, de a folosi această relație cu Beijingul ca mijloc de presiune asupra administrației americane, pentru a spune Washingtonului că există alternativă și că Arabia Saudită poate avea relații bune și cu alte state, care nu sunt mai puțin importante în regiune.

 

Traducere de Axenia Dociu după interviul publicat de rfi.fr