Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea avertizorului, modificată de Senat. Radu Nicolae: ”Au șmecherit Comisia Europeană”

Lege avertizor Senat Radu Nicolae.jpg

Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Legea avertizorului de integritate a fost modificată de Senat. Parlamentarii au eliminat marți din actul normativ un singur cuvânt, pentru a debloca următoarea tranșă de bani din PNRR, care depinde de transpunerea unei directive europene. Varianta anterioară a legii prevedea că o raportare anonimă trebuie să conțină ”indicii temeinice” referitoare la încălcări ale legii. Senatorii au scos acum din text cuvântul ”temeinice”. Urmează votul final de la Camera Deputaților.

Modificarea de marți nu face legea avertizorului de integritate mai bună, spune la RFI președintele Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, Radu Nicolae: ”Mie mi se pare că nu rezolvă mai nimic, pentru că problema inițială de la care a plecat a fost cea a diferenței dintre modul în care este tratat avertizorul cu nume și prenume și modul în care este tratat avertizorul care raportează anonim. În mod normal, nu trebuie să ne intereseze identitatea avertizorului, ci ceea ce spune avertizorul. În lege, acești avertizori, cel cu identitate și cel anonim, erau tratați diferit, în sensul că cel anonim trebuia să aducă indicii temeinice. Ce înseamnă indicii temeinice, un termen preluat din Dreptul Penal? Înseamnă aproape probe, înseamnă dovezi concrete. Or Directiva vorbește de informații. Avertizorii în interes public nu pot oferi decât informații, informații la care au avut acces, ca urmare a activității pe care au desfășurat-o”.

”Noi am inventat acest termen, indicii temeinice și Comisia a spus: uitați-vă în Directivă, nu există cuvântul indicii deloc, există doar cuvântul informații, repetat de 136 de ori în Directivă, cuvântul informații privind încălcările legii. Ce trebuia să facă România? Să revină la forma inițială a Ministerului Justiției, care vorbea despre faptul că raportarea anonimă se ia în considerare, dacă conține informații cu privire la încălcările legii. Noi ce am făcut? Am făcut o șmecherie, am zis hai să șmecherim Comisia”, conchide Radu Nicolae.

 
Radu Nicolae, despre modificarea legii avertizorului de integritate de către Senat