Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Șapte bărbați, reținuți în dosarul dezordinilor în masă, plasați în arest preventiv pentru 30 de zile

photo1678650650.jpeg

Sursa imaginii: 
politia.md

La Chișinău, Judecătoria sectorului Ciocana a emis, marți, mandate de arestare pe numele a șapte persoane, reținute pentru pregătirea dezordinilor în timpul protestelor pro-ruse ale Partidului Șor. Astfel, magistrații au admis cererea procurorilor moldoveni, iar suspecții își vor petrece următoarele 30 de zile în penitenciarul nr 13. Între timp, partidul fugarului Șor a organizat un nou protest. De această data, câteva sute de persoane, în frunte cu deputata Marina Tauber, au venit în fața Guvernului pentru a solicita o întrevedere cu premierul Dorin Recean. Doar că protestatarii nu au fost lăsați de cordonul de polițiști să se apropie de clădire. 

Cei șapte bărbați au fost aduși de dimineața la Judecătoria Ciocana, unde procurorii au solicitat mandat de arestare pentru 30 de zile.

Potrivit poliției,”învinuiții sunt bărbați cu cetățenie moldovenească și unii dintre ei și cu cea a Federației Ruse, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani și sunt parte a unui grup criminal organizat. Aceștia au domiciliul în nordul R. Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei dintre ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. Aplicarea arestului a urmat reținerii lor la locul faptei, de către ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, cu sprijinul angajaților ”Fulger” în timp ce întreprindeau acțiuni de destabilizare în masă, în Chișinău”.  

Precizăm că, duminică, înainte de protestul organizat de partidul pro-rus al lui Șor, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că a fost dejucat un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în gruparea de diversioniști.

După manifestația din centrul orașului, poliția a anunțat că atât organizatorii, cât și protestatarii au admis mai multe ilegalități, blocarea traficului rutier pe trasee, ultragiere, agresiune și violență manifestată față de forțele de ordine. Cele patru alerte false cu bombă, efectuate de aceeași persoană, au fost calificate ca acțiuni de destabilizare, ”cu scopul implicării forțelor polițienești suplimentare și tensionării  situației”.

Cu două zile înainte de mitingul pro-rus din capitală, oamenii legii au desfășurat percheziții în dosarul dezordinilor în masă, în nordul și centrul țării. 11 mii dolari și 400 euro au fost ridicați de oamenii legii. De asemenea, Poliția anunță că a găsit cătușe, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă, dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației. 

Persoanele cercetate sunt bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 50 ani, anterior judecați pentru escrocherii, trafic de droguri și furturi. Printre suspecții ale căror domicilii au fost percheziționate se numără și persoane care recent au revenit în Moldova din Turcia, unde au participat la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă și opunerea rezistenței față de forțele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice și aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate.

”Precizăm că, dosarul dezordinilor în masă vizează acțiunile persoanelor recrutate, instruite, transportate și remunerate pentru participarea la acțiuni de destabilizare, începând din septembrie 2022. În cadrul acestora participă și tineri cu constituție atletică, în special sportivi, organizați în așa numite ”grupuri speciale.” Misiunea acestora ține de opunerea rezistenței violente forțelor de ordine, inclusiv cu folosirea articolelor pirotehnice și a armelor”, mai spune poliția.

Legea penală prevede închisoarea de la 4 la 8 ani pentru dezordinile în masă manifestate prin „organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre dosarul dezordinilor în masă de la Chișinău