Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siegfried Mureșan: Republica Moldova, mai importantă decât oricând pentru siguranța UE

Siegfried Muresan Republica Moldova UE.jpg

Siegfried Mureșan: Sprijinul financiar pentru Republica Moldova este foarte important
Siegfried Mureșan: Sprijinul financiar pentru Republica Moldova este foarte important
Sursa imaginii: 
Facebook/Siegfried Mureșan

Situația din Republica Moldova a fost dezbătută marți seară de Parlamentul European. Asta după ce Chișinăul a anunțat dejucarea unei tentative de lovitură de stat din partea Rusiei, care ar fi plănuit să folosească recentele proteste de stradă pentru a destabiliza instituțiile moldovenești, pe fondul războiului din Ucraina. Eurodeputatul PNL/PPE Siegfried Mureșan declară la RFI că ”Republica Moldova este mai importantă decât oricând pentru siguranța și stabilitatea UE”.

Siegfried Mureșan explică de ce este importantă Republica Moldova pentru UE: ”Aseară am avut în plenul PE o dezbatere privind Republica Moldova, deoarece toată UE înțelege că în momentul de față Republica Moldova este mai importantă decât oricând pentru siguranța și stabilitatea UE. Nu putem trăi în siguranță în interiorul granițelor celor 27 de state membre ale UE, decât dacă suntem înconjurați în vecinătatea noastră de state care sunt sigure și stabile. De aceea, Republica Moldova, ca vecin al UE, este foarte importantă”.

Ce mai poate face UE pentru Republica Moldova? Eurodeputatul PNL spune că ”în primul rând, sprijinul financiar pentru Republica Moldova este foarte important, fiindcă prorușii încearcă să capitalizeze pe situația existentă în Republica Moldova. Situația existentă în Republica Moldova e la fel ca la noi, în România, inflația a fost mare anul trecut, dar vedem că a început să scadă. În Republica Moldova, inflația a fost peste 30% anul trecut. Acum a scăzut, e sub 30%, e pe o tendință de scădere. Ca atare, UE trebuie să ajute în continuare financiar Republica Moldova, pentru ca Guvernul să poată ajuta categoriile vulnerabile de populație, creșterea prețului la energie în Republica Moldova este o povară prea mare pentru cetățenii Republicii Moldova care au venit mic. Președinta CE a anunțat în luna noiembrie 250 milioane euro sprijin pentru Republica Moldova. Din acești bani, 105 milioane euro au fost deja mobilizați, iar acum lucrăm în PE pentru a aproba 145 de milioane euro, eu însumi sunt responsabil în Comisia pentru Bugete a PE de acest dosar, voi prezenta raportul până la finalul acestei săptămâni, vineri, astfel încât în luna aprilie să avem voturile în comisiile de specialitate și la începutul lunii mai să dăm votul final în plen, astfel încât autoritățile de la Chișinău să aibă predictibilitate financiară până la finalul acestui an, să poată ajuta categoriile vulnerabile de oameni”.

Siegfried Mureșan mai precizează că ”Republica Moldova a depus anul trecut cerere de aderare la UE și în mai puțin de patru luni de zile de la depunerea cererii am acordat statutul de stat candidat pentru aderarea la UE. Uniunea Europeană a transmis Republicii Moldova o listă de nouă recomandări, nouă reforme de îndeplinit, care sunt în curs de îndeplinire și vor fi finalizate cel mai probabil în vara acestui an”.

 
Siegfried Mureșan, despre dezbaterea din PE privind situația din Republica Moldova