
Politică
Presa independentă din Turcia, supusă presiunilor ca urmare a criticilor aduse la adresa Guvernului în contextul cutremurului care a făcut ravagii în țară
Un bărbat surprins în timp ce trece pe lângă o clădire dărâmată în urma cutremurului mortal care s-a produs în Antakya, provincia Hatay, Turcia. (fotografie realizată pe 21 februarie 2023)

Agenții locale de știri precum Jin news se numără printre primele care au realizat reportaje despre cutremurele mortale din luna februarie, în cadrul cărora s-a atras atenția, așa cum precizează și criticii, asupra reacției întârziate a Guvernului și a serviciilor de urgență de a gestiona situația de criză.
În atenția poliției
Reportajele jurnaliștilor au atras atenția nedorită a poliției.
„Într-o primă fază au făcut în așa fel încât să se asigure că nu ne putem face treaba; în loc să transmitem reportaje din zona lovită de cutremur, a trebuit să stăm să așteptăm două ore”, explică Sema Caglak, reporter la Jin News.
„Ne-au fost confiscate legitimațiile, după care am fost duși la secția de poliție, unde am fost reținuți timp de 3-4 ore în care am interogați cu privire la motivele pentru care am decis să venim în zona afectată de cutremur.”
Organizația Human Rights Watch, cu sediul la New York, a publicat o înregistrare video în semn de dezacord cu decizia autorităților de a aresta o serie de jurnaliști care se ocupau de realizarea de reportaje cu privire la urmările cutremurului, cărora le-a fost confiscat și distrus, în unele cazuri, și echipamentul.
Guvernul susține că nu există nicio politică sistematică împotriva libertății presei și insistă asupra faptului că orice acțiune întreprinsă de forțele de poliție împotriva jurnaliștilor ar reprezenta doar niște măsuri de urgență la care ofițerii în cauză au recurs pe fondul situației dificile cu care s-ar fi confruntat la momentul respectiv.
Însă și posturile de televiziune independente, precum Halk TV, care au criticat vehement modul în care guvernul a gestionat situația de criză iscată pe fondul cutremurului, au fost, la rândul lor, sancționate cu amenzi usturătoare și le-au fost impuse interdicții temporare de emisie sub acuzația de incitare a publicului la ură.
„În Turcia, peste 90% din mass-media este controlată de stat”, informează Bengu Sap Babaeker, redactorul-șef al postului de știri Halk TV.
„Știam de la bun început că vom fi amendați, și asta pentru că vrem să facem auzită vocea poporului și a supraviețuitorilor cutremurului.”
„Însă de ceea ce ne este cu adevărat teamă este ca postul nostru să nu fie închis definitiv, așa că recurgem la autocenzură și acordăm extrem de multă atenție conținutului reportajelor noastre, în așa fel încât să scoatem din calcul această posibilitate”.
Sancțiuni impuse posturilor de televiziune
Grupurile de activiști pentru drepturile omului din întreaga lume condamnă aceste sancțiuni, pretinzând că posturile de televiziune amendate ar fi fost implicate doar în realizarea unor reportaje critice, iar sancțiunile au fost impuse în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.
„Ar trebui să reținem faptul că aceste amenzi vizează fix posturile de televiziune care au emis reportaje în care s-au adus critici la adresa președintelui exact înainte de viitoarele alegeri de pe 14 mai”, susține Erol Onderoglu, reprezentantul pentru Turcia al organizației Reporteri fără Frontiere, cu sediul la Paris.
„Așadar, sancțiunile acestea reprezintă o modalitate de subminare a influenței pe care o au criticile aduse de posturile de televiziune din Turcia care nu dispun de atât de multe resurse financiare. Și, desigur, prin aceasta, o modalitate de a controla informațiile pe care guvernul vrea să le facă publice”, susține Onderoglu.
Procurorii au început să pună în aplicare legislația recent intrată în vigoare, potrivit căreia dezinformarea pe rețelele de socializare reprezintă o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea.
Jurnalistul de origine turcă Firat Bulut a fost arestat în baza acestei legi care interzice dezinformarea de orice fel, în timp ce acesta făcea un reportaj despre cutremur, informează organizația Reporteri fără Frontiere, ai cărei membri au solicitat eliberarea acestuia într-o postare pe Twitter.
Jurnaliștii sunt de părere că, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, tensiunile vor fi din ce în ce mai mari. „Aceasta este realitatea, și exact acest lucru am încercat să arătăm prin reportajele noastre”, a declarat repoterul Jin News Sema Caglak.
„Oamenii care au văzut cum stau cu adevărat lucrurile nu mai au deloc încredere în guvern. Din prima zi a cutremurului și până acum, toată lumea se întreabă: «Ce tot face guvernul?»”.
„Nu cred că presiunea pe care o exercită guvernul asupra presei se va diminua. Ba chiar cred că se va înrăutăți și mai tare odată cu apropierea alegerilor electorale.”
Impactul pe care presa controlată l-ar putea avea asupra alegerilor prezidențiale din luna mai este unul decisiv, motiv pentru care Bengu Sap Babaeker, redactorul-șef al Halk TV News, consideră că presa independentă reprezintă o amenințare extrem de periculoasă, atât la adresa guvernului, cât și la adresa dorinței președintelui Recep Tayyip Erdogan de a fi reales în funcție.
„Guvernul vrea să organizeze în continuare alegerile pe motiv că acest cutremur este unul major și fără precedent, pretinzând că nicio altă țară nu i-ar fi putut face față. În ciuda acestui fapt, Guvernul susține în continuare că s-ar fi înregistrat progrese majore”, declară Babaeker.
„Însă realitatea pe care știrile noastre o reflectă nu creează ambientul pe care guvernul vrea să îl înstaureze în Turcia în perioada premergătoare alererilor, ceea ce nu se pretează deloc situației cu care ne confruntăm de fapt”, conchide redactorul.
Toate acestea au loc în vreme ce bilanțul victimelor a sărit de 50.000 de morți, iar alte milioane de oameni rămân fără adăpost. Dacă dezastrul care a avut loc a fost inevitabil sau este doar rezultatul incompetenței și corupției guvernului, acest lucru va rămâne un mister care va domina probabil alegerile și rezultatul acestora.
Atât lupta pentru cenzurarea reportajelor despre cutremur, cât și pentru libertatea presei vor juca un rol esențial.
Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.