Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ursula von der Leyen vrea mai multe materii prime și tehnologii în Uniunea Europeană

ursula_bun.jpg

Ursula von der Leyen
Sursa imaginii: 
Facebook / Comisia Europeană în România

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică, relatează DPA.  Comisia Europeana vrea ca mai multe minereuri si minerale sa fie extrase din Uniunea Europeana, in loc sa fie importate din China. ​

‘’Vrem să ne dezvoltăm capacităţile de procesare până la cel puţin 40% din consumul anual", a anunţat Ursula von der Leyen, care a subliniat  importanţa reciclării. "Dacă vrem să fim independenţi, trebuie să ne consolidăm şi să ne diversificăm urgent lanţurile de aprovizionare", a spus ea. Materii prime critice sunt necesare în telefoane, vehicule electrice, baterii,  cipuri, panouri solare şi turbine eoliene, a spus ea, adresându-se eurodeputaţilor.

Uniunea Europeană  primeşte 98% din resursele de pământuri rare şi 93% din cele de magneziu din China, a spus Ursula von der Leyen.  Înaltul oficial european mai declara că ţările UE ar trebui să crească cheltuielile pentru cercetare şi a promis eforturi pentru a reduce birocraţia pentru companiile mici şi mijlocii şi costurile de implementare a legilor UE. Comisia Europeană încearcă să dezvolte competitivitatea blocului comunitar în materie de tehnologii cu emisii zero după ce SUA şi China a anunţat subvenţii majore pentru acest sector. In urma unei vizite in Statele Unite, saptamana trecuta, presedinta Comisiei Europene a  convenit cu presedintele ameriacn Joe Biden sa inceapa  urgent negocieri pentru un acord  tintit ptivind metalele strategice folosite in tranzitia energetica, pentru a reduce depedenta fata de Beijing. Potrivit Mediafax, Comisia Europeană urmează să prezinte joi o serie de proiecte de lege pentru a ameliora competitivitatea blocului comunitar în materie de tehnologii curate şi în domeniul cercetării.