Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Undă verde de la Ankara pentru aderarea Finlandei la NATO

ap23074456684288.jpg

Președintele Erdogan
Regimul Erdogan nu și-a schimbat părerea privind Suedia pe care o acuză că adăpostește „teroriști” - opozanți politici, de fapt
Sursa imaginii: 
Associated Press

Turcia blocase până acum procesul început de Helsinki odată cu Suedia, de aproape un an. Decizia pozitivă va fi anunţată oficial, vineri, în timpul unei vizite a preşedintelui finlandez la Ankara, a anunţat președinția de la Helsinki potrivit AFP. Atitudinea Turciei față de Suedia rămâne neschimbată, acuzând Stokholmul că adăpostește teroriști - este vorba despre opozanți ai regimului Erdogan care s-au refugiat în Suedia. 

„Turcii au sperat că voi fi acolo când îşi vor anunţa decizia. Bineînţeles, am acceptat invitaţia şi voi merge pentru a primi expresia intenţiilor lor", a precizat preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, într-un comunicat citat de Agerpres.

Aflat în prezent în campanie electorală pentru un nou mandat, preşedintele turc, care blochează de anul trecut aderarea Finlandei şi Suediei, lăsase deja să se înțeleagă că va răspunde favorabil promisiunii făcute Finlandei. 

Parlamentul turc este cel care trebuie să ratifice cererea de aderare, prezentată în comun cu Suedia, în mai 2022. Nu se știe dacă votul va avea loc înainte sau după alegerile din Turcia, de pe 14 mai.

Țară nordică ce are frontieră cu Rusia, Finlanda a fost constrânsă la neutralitate de Moscova, după Al Doilea Război Mondial. Până acum greu de conceput din punct de vedere politic, candidaturile Suediei şi Finlandei sunt tot consecinţa acțiunilor Moscovei:  invazia rusă din Ucraina a creat un sentiment de insecuritate în Europa. 

Chiar dacă şi Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea, un acord din partea Turciei pentru Helsinki deschide larg calea pentru Finlanda. 

Lucrurile sunt mult mai complicate pentru Suedia, faţă de care Ankara are încă obiecţii. Turcia acuză Stockholmul de pasivitate în privinţa „teroriştilor” kurzi - opozanți ai regimului de fapt, care trăiesc în Suedia. Premierul suedez, Ulf Kristersson, a recunoscut că probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înaintea Suediei, a crescut în ultimele săptămâni.