
Politică
Undă verde de la Ankara pentru aderarea Finlandei la NATO
ap23074456684288.jpg

„Turcii au sperat că voi fi acolo când îşi vor anunţa decizia. Bineînţeles, am acceptat invitaţia şi voi merge pentru a primi expresia intenţiilor lor", a precizat preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, într-un comunicat citat de Agerpres.
Aflat în prezent în campanie electorală pentru un nou mandat, preşedintele turc, care blochează de anul trecut aderarea Finlandei şi Suediei, lăsase deja să se înțeleagă că va răspunde favorabil promisiunii făcute Finlandei.
Parlamentul turc este cel care trebuie să ratifice cererea de aderare, prezentată în comun cu Suedia, în mai 2022. Nu se știe dacă votul va avea loc înainte sau după alegerile din Turcia, de pe 14 mai.
Țară nordică ce are frontieră cu Rusia, Finlanda a fost constrânsă la neutralitate de Moscova, după Al Doilea Război Mondial. Până acum greu de conceput din punct de vedere politic, candidaturile Suediei şi Finlandei sunt tot consecinţa acțiunilor Moscovei: invazia rusă din Ucraina a creat un sentiment de insecuritate în Europa.
Chiar dacă şi Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea, un acord din partea Turciei pentru Helsinki deschide larg calea pentru Finlanda.
Lucrurile sunt mult mai complicate pentru Suedia, faţă de care Ankara are încă obiecţii. Turcia acuză Stockholmul de pasivitate în privinţa „teroriştilor” kurzi - opozanți ai regimului de fapt, care trăiesc în Suedia. Premierul suedez, Ulf Kristersson, a recunoscut că probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înaintea Suediei, a crescut în ultimele săptămâni.