Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Drulă la RFI: Ciolacu, șeful de facto al PNL. De ce se mai codesc și nu se iau cu acte?

Catalin Drula USR masuri fiscale pensii speciale.jpg

Cătălin Drulă, critic la adresa Guvernului Ciolacu
Cătălin Drulă, critic la adresa Guvernului Ciolacu
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

USR are discuții cu toate forțele care își doresc să construiască un pol în jurul Uniunii Salvați România, o alternativă de dreapta la PSD și la extremism, declară la RFI președintele formațiunii de Opoziție, Cătălin Drulă. ”Anul viitor se va ridica un val împotriva guvernării specialilor”, afirmă el.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la Digi24 că varianta cea mai bună pentru România este o coaliție între PSD și PNL. El vede această colaborare și după 2024 și dă de înțeles că pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi bine să existe o alianță politică pentru alegerile de anul viitor.

Cătălin Drulă spune că Marcel Ciolacu este șeful de facto al PNL: ”Eu înțeleg că domnul Ciolacu este șeful de facto și al PNL și nu știu de ce se mai codesc și nu se iau cu acte, adică să facă această absorbție a PNL-ului în PSD, ca să fie lucrurile clare pentru toată lumea. L-am văzut aseară pe domnul Ciolacu care ne-a spus despre planurile de viitor ale domnului Ciucă. E destul de clar că vorbește și pentru celălalt partid și că practic sunt una și același lucru și au văzut toți românii această mare trădare și predarea unui partid istoric, topirea lui practic în interiorul PSD. Astfel încât în 2024, cine nu-și dorește PSD votează USR”.

 

Cristian Preda, propus de USR la șefia AEP: 2024, cel mai complex an electoral de după 1831

 

Liderul USR anunță că are discuții cu alte partide de dreapta, în vederea anului electoral 2024: ”Avem discuții cu toate forțele care își doresc să construiască un pol, un pol în jurul USR, o alternativă de dreapta la PSD și la extremism. Sunt discuții care continuă pentru armonizarea acestei potențiale construcții. Cât privește Primăria Capitalei, am spus-o și o repet, vom face tot ce este necesar, inteligent și pragmatic politic, astfel încât Primăria Capitalei să nu ajungă la Gabriela Firea din nou”.

 

De ce nu crește USR în sondaje?

 

Cătălin Drulă crede că ”anul viitor se va ridica un val anti acest tip de guvernare a specialilor, anti-PSD și fostul PNL și vom reuși să dăm României o guvernare modernistă și reformistă, așa cum este de fapt și spiritul PNRR. PNRR este cel mai bun proiect de țară pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani, un proiect marca USR, un proiect lăudat de Comisia Europeană, un proiect care vine cu reforme pentru România și cu bani pentru a face acele reforme”.

Întrebat cum se explică faptul că AUR a crescut în ultimele sondaje, în timp ce USR stagnează la 10%-11%, liderul Uniunii Salvați România a răspuns: ”Eu nu sunt sociolog și nici nu vreau să vorbesc despre ziua de ieri, ci despre ziua de mâine. Voturile se contorizează la alegeri. O explicație posibilă este că în această perioadă de fapt sondajele măsoară mai degrabă dezangajarea și dezamăgirea și o oarecare percepție a lipsei unei alternative, dar lucrurile astea se schimbă pe zi ce trece și de aici vine și panica din coaliția de guvernare, că dacă totul ar fi așa bine și roz și PSD și PNL și-ar vedea că pot să stea cu sacii în căruță și în continuare să devalizeze țara, nu s-ar agita atât de mult pe cât îi vedeți în fiecare zi că o fac. Tendințele sunt de cristalizare a unei soluții anti-PSD și PNL pentru 2024, dar mai e mult până la acel an electoral”.

 
Cătălin Drulă, despre calculele politice pentru alegerile din 2024