Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drulă la RFI: Dacă-i plac pensiile speciale, Ciolacu să spună clar. Coaliția vrea o republică a specialilor

Catalin Drula pensii speciale PSD PNL frizer.jpg

Cătălin Drulă critică Guvernul, pe tema pensiilor speciale
Cătălin Drulă critică Guvernul, pe tema pensiilor speciale
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele USR, Cătălin Drulă, face la RFI ”un apel la bărbăția politică a domnului Ciolacu, dacă-i plac pensiile speciale, s-o spună clar, asta este viziunea de republică pe care ne-o dorim, o republică a specialilor”. Liderul partidului de Opoziție afirmă în contextul întârzierilor din PNRR că ”asistăm la incompetența actualei coaliții și la dorința de a băga mâna până la cot în acești bani”.

Coaliția se mobilizează pe ultima sută de metri, pentru a salva tranșa a doua din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Legea avertizorului de integritate a fost modificată în regim de urgență în Parlament, iar Guvernul s-a aplecat în ultima ședință asupra legii decarbonizării. Totul cu ochii pe ceas, pentru că Bruxelles-ul urmează să decidă dacă eliberează sau nu fondurile respective din PNRR.

 

Marcel Boloș la RFI: Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată până în iunie

 

Cătălin Drulă crede că ”asistăm la incompetența actualei coaliții și la dorința de a băga mâna până la cot în acești bani, că până la urmă, faptul că legea avertizorului de integritate trebuia adoptată încă de acum un an și stăm acum, în prelungirile prelungirilor, riscând să pierdem 1,4 miliarde de euro, pentru că au încercat să descurajeze aceste raportări anonime ale neregulilor din sistem și la momentul respectiv, când au adoptat în acea formă legea, USR a spus foarte clar că nu va îndeplini jalonul PNRR și iată că s-a întâmplat. Cumva, această coaliție PSD-PNL încearcă cu orice preț să nu facă reformele din PNRR, reforme care sunt bune pentru România, în primul rând, dar în același timp să tragă banii, iar dacă nu s-o putea și se pierd banii din PNRR, pierd banii românilor, așa că nu le pasă. Este și cazul pensiilor speciale, de care depinde tranșa numărul trei de plată și acolo este foarte clar că nu există voință politică pentru desființarea pensiilor (...). Practic, ei vor o republică specială, o republică separată, o republică a specialilor și în același timp să facem parte din Europa și să luăm banii europeni, dar fără să facă aceste reforme (...). Am o temere că această coaliție este atât de antiromânească, încât e dispusă să piardă bani de la Bruxelles și să nici nu ia aceste sume de la speciali, de la privilegiați, care au pensii de 10 ori, de 20 de ori mai mari decât pensia unui om care a contribuit”.

 

Cătălin Drulă la RFI: Ciolacu, șeful de facto al PNL. De ce se mai codesc și nu se iau cu acte?

 

Liderul USR face ”un apel la bărbăția politică a domnului Ciolacu, dacă-i plac pensiile speciale, dacă domnul Ciucă trebuie să ia în continuare 18.000 de lei pe lună, eu știu, poate nu s-ar descurca cu doar 10.000 de lei ca pensie specială, peste indemnizația de premier, s-o spună clar, da, noi, PSD-ul, vrem ca cei privilegiați pe seama statului să-și primească în continuare privilegiile și nu dorim desființarea acestor pensii, asta este viziunea de stat, de republică, pe care ne-o dorim, o republică a specialilor”.

 
Cătălin Drulă, despre PNRR și pensiile speciale