Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Militari ucraineni antrenați în Ungaria?

zelenski_orban_michel.jpg

Președintele Consiliului European, Charles Michel (dreapta jos) discută cu președintele Zelenski și cu premierul Viktor Orban, în prezența mai multor lideri europeni, în timpul pregătirii pentru realizarea unei fotografii de grup oficiale, la Bruxelles, Belgia, 9 februarie 2023
Sursa imaginii: 
AP - Virginia Mayo via rfi.fr

De  la începutul războiului din Ucraina, premierul ungar Viktor Orban a fost singurul șef de guvern din Europa care a acționat practic pe cont propriu. Liderul „partidului păcii” dă de înțeles că nu va oferi ajutor militar Kievului, de dragul ”păcii”, spre deosebire de celelalte țări din „tabăra războiului” care sprijină militar Ucraina. Orban susține de fapt Moscova, opunându-se sancțiunilor împotriva Rusiei, și chiar cere Ucrainei să depună armele. Cu toate acestea, liderul partidului maghiar de dreapta pare să joace la două capete. Este ceea ce sugerează Ministrul slovac al Apărării, scrie corespondentul rfi.fr la Budapesta, Florence La Bruyère.

La începutul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă în Slovacia, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a făcut următoarea afirmație: „Știm că soldații ucraineni sunt instruiți în Ungaria.”

Omologul său ungar nu a negat această informație, dar a precizat că este vorba de o pregătire a personalului medical și a asistentelor din considerente umanitare.

Încă de la începutul războiului, premierul ungar Viktor Orban a considerat prioritară oferirea ajutorului umanitar Ucrainei. El a declarat în repetate rânduri că nu dorește să ajute militar Ucraina și nici nu vrea ca echipamentele militare trimise de alte țări să tranziteze Ungaria.

Orban evită să prezinte Rusia ca fiind agresorul din acest conflict, pe care îl numește un război între „două țări slave”. Potrivit mai multor observatori, șeful guvernului maghiar își afișează neutralitatea pentru a rămâne în bune relații cu Vladimir Putin.

Această neutralitate ar fi însă doar de aparență. Atlatszo.hu, publicație specializată pe jurnalismul de investigație, a dezvăluit că Ungaria participă în mod regulat la reuniunile grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. Acest grup coordonează ajutorul militar trimis Kievului...

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de rfi.fr