
Politică
”Limba română”, în locul ”limbii moldovenești”, în toate legile R.Moldova. Proiectul, votat în lectura a doua
tricolor_pnam.jpg

Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului ”funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.
Totodată, Sărbătoarea Națională ”Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită ”Limba română”.
Din 1989, ziua de 31 august a fost denumită diferit de politicienii moldoveni fie ”Ziua Limbii Române” sau ”Ziua Națională a Limbii”, ”Limba Noastră” sau ”Ziua Limbii de stat”. La 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare naţională ”Limba noastră cea română”.
Potrivit autorilor proiectului de lege, condițiile ce au impus adoptarea prezentelor modificări legislative rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
După Marea Adunare Naţională de la Chişinău din 27 august din 1989, unde sute de mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, la 31 august Sovietul Suprem al R.S.S. Moldoveneşti adoptă Legea prin care se conferea limbii moldoveneşti statutul de limbă de stat. Se hotărâ, de asemenea, printr-o alta lege, abandonarea grafiei chirilice şi revenirea la alfabetul latin.
Magistrații Curții Constituționale au decis, în 2013, că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română și că textul Declarației de Independență, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme. În noiembrie 2018, deputații democrați, socialiști și comuniștii au votat împotriva introducerii pe ordinea de zi a proiectului privind modificarea Constituției și introducerea sintagmei ”limba română”. Astfel, inițiativa avizată de Curtea Constituțională și aprobată de Guvern privind modificarea articolului 13 din Constituție, a fost respins.
De mai bine de 30 de ani, problema denumirii limbii a provocat nenumărate tensiuni în R.Moldova. Dacă în declarația de independență, votată în august 1991, limba oficială era numită clar română, în Constituția adoptată în 1994 de către Partidul Democrat Agrar, format aproape integral din foști nomenclaturiști sovietici, a fost introdusă denumirea de limbă moldovenească.