
Politică
Europenii, tot mai uniți în susținerea Ucrainei. Dar românii fac notă discordantă
uniunea_europeana_steag.jpg

Sondajul a fost realizat în ianuarie 2023 în zece țări europene - Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania. Datele arată că europenii sunt surprinzător de uniți în determinarea lor de a susține independența Kievului.
Trei factori au contribuit la această remarcabilă apropiere, potrivit autorilor: succesele ucrainenilor în primul an de război; modul în care războiul a unit stânga și dreapta politică; percepția revenirii unui Occident puternic, condus de SUA.
Așa se face că, după 12 luni de luptă, fisurile din coaliția occidentală s-au micșorat în loc să se mărească.
Rezultatele indică faptul că dorința ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie cât mai repede posibil nu mai este la fel de populară în rândul europenilor.
În mai multe țări – precum Estonia, Polonia, Danemarca și Marea Britanie - există acum o preferință clară pentru ca Ucraina să își recupereze tot teritoriul, chiar dacă acest lucru înseamnă un război mai lung sau mai mulți ucraineni uciși și strămutați.
În Germania și Franța, numărul celor care ar dori ca războiul să se încheie cât mai curând posibil a scăzut semnificativ. În Germania, cei care doresc acum ca Ucraina să își recupereze tot teritoriul sunt în număr aproximativ egal cu cei care doresc ca războiul să se încheie cât mai curând posibil. Iar în Franța, opțiunea războiului de lungă durată are un ușor avans față de opțiunea de a pune capăt războiului cât mai curând posibil.
Un alt detaliu interesant din sondaj este modul în care europenii percep acum Rusia.
Convergența opiniilor lor este chiar mai izbitoare decât la începutul războiului. Cu alte cuvinte, o schimbare fundamentală s-a produs în mințile europenilor: opinia predominantă este acum că Rusia este un adversar.
În cele nouă state membre ale UE chestionate, o medie de doar 2% dintre respondenți văd Rusia ca pe un aliat, în timp ce doar 12% o consideră un partener necesar pentru țara lor. Per total, 66% dintre respondenți văd Rusia fie ca pe un adversar, fie ca pe un rival.
România, însă, se îndepărtează de această tendință generală a europenilor.
Dintre națiunile luate în calcul de autorii studiului, românii văd în cea mai mică măsură Rusia drept un adversar – doar 32 %. Și tot printre români sunt și cei mai mulți fără vreo opinie referitoare la Rusia: 37%, față de 20% media europeană.
De asemenea, românii sunt mai înclinați să susțină o încheiere rapidă a războiului, fie și cu cedarea unor teritorii de către Ucraina – 37% , față de 22% care cred că ucrainenii trebuie să-și recupereze teritoriile.
Într-o perioadă în care sondajele de opinie arată o ascensiune a extremei drepte și narațiunile propagandei ruse ocupă un loc tot mai vizibil în spațiul public, această îndepărtare a românilor de Europa capătă accente îngrijorătoare.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica