Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Insolvență Euroins|Soluțiile PSD: Un nou jucător susținut de stat și plafonarea prețului RCA

Insolventa Euroins Gabriel Zetea PSD plafonare RCA.jpg

Gabriel Zetea anunță soluțiile PSD pentru piața RCA
Gabriel Zetea anunță soluțiile PSD pentru piața RCA
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Intrarea în insolvență a Euroins este un lucru extrem de îngrijorător, declară la RFI vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis ca firma Euroins să intre în insolvență, susțin surse citate de Libertatea.

Solicitat să comenteze informația legată de insolvența Euroins, Gabriel Zetea a declarat: ”Nu este primul caz și este extrem de îngrijorător. Aceste falimente sau insolvențe, reorganizări nu fac decât să ducă la creșterea prețului RCA pentru fiecare dintre români. PSD are soluții, pe care le vom propune întâi și întâi în cadrul coaliției, sperăm să avem acceptul partenerilor de la PNL și de la UDMR, odată ce dispare un jucător de pe piață, el trebuie înlocuit. Există posibilitatea ca statul român să susțină intrarea pe piață a unui nou jucător, a unui nou asigurator, care să aibă în spate finanțarea statului român și care să regleze cumva prețurile de pe piață. Vedem în ceea ce privește anul trecut au crescut de exemplu polițele RCA și anul trecut și s-a triplat aproape profitul pe care l-au avut asiguratorii, deși ei se plâng că prețul polițelor RCA este mult prea mic și nu le acoperă cheltuielile. Vedem că există o discrepanță foarte mare între ce spun ei și rezultatele financiare ale acestor agenți economici. Eu, personal, nu înțeleg și nici PSD-ul nu are cum să înțeleagă de ce ASF a venit întâi și-ntâi în această lună cu creșterea polițelor RCA și abia apoi începem să discutăm despre plafonare. Nu, plafonarea trebuie făcută la prețurile dinainte și asta este a doua soluție pe care o avem, plafonăm prețurile RCA, pentru că în acest moment este evident că profiturile obținute de aceste companii sunt mult prea mari, în comparație cu posibilitatea de suportabilitate a populației. Deci intrarea unui nou jucător pe piață, susținut financiar de către statul român, de către băncile de stat, CEC, EximBank și apoi plafonarea prețului RCA, dar la nivelul dinainte de creștere”.

 

Reporter: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunța pe 8 martie un posibil faliment pe piața RCA și promitea o acțiune fermă. Nu a fost totuși o declarație periculoasă? De unde știa președintele PSD și al Camerei Deputaților că urmează un faliment pe piața RCA sau un posibil faliment. Plus că dacă avea anumite informații, nu ar fi trebuit să și spună public despre ce companie este vorba?

Gabriel Zetea: Eu sunt convins că și dvs. ați știut și eu am știut, că citim presă de specialitate, presă economică, care a tras astfel de semnale de alarmă nu de acum o săptămână, nu de acum două săptămâni, iar dacă declarația domnului Ciolacu a fost acum două săptămâni de zile, în două săptămâni de zile situația financiară a unui important jucător pe piața asigurărilor nu se rezolvă. Se vorbea în piață despre acest lucru și existau informații în acest sens, speculate în primul rând de către presa de specialitate.