
Politică
Xi Jinping, vizită oficială în Rusia săptămâna viitoare. Ce poate face ca mediator
xi jinping putin.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chimez Xi Jinping vor discuta despre parteneriatul strategic dintre Rusia și China, potrivit presei rusești.
„Un schimb de opinii este planificat în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe arena internațională", a precizat Kremlinul într-un comunicat citat de TASS.
Putin și Xi Jinping vor semna, de asemenea, o serie de documente importante.
Vizita are loc în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort care a fost întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Rusia, notează Reuters.
China și Rusia au încheiat un parteneriat „fără limite" în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
De atunci, cele două părți au continuat să reafirme că legăturile lor sunt puternice. Comerțul dintre cele două țări a crescut vertiginos de la invazie, iar China este cel mai mare cumpărător de petrol din Rusia, o sursă cheie de venituri pentru Moscova.
Ministerul chinez de externe a spus că este în legătură cu ambele părți și, deși nu a confirmat planul lui Xi de a purta discuții cu Putin sau Zelenski, există speculații potrivit cărora China ar putea încerca să îi aducă pe cei doi la masa negocierilor.
De ce vrea Xi Jinping să medieze un acord
China a respectat în mod tradițional principiul său de a nu interveni în conflictele altor țări, în special în cele mai îndepărtate. Dar acordul de pace încheiat la Beijing săptămâna trecută între Arabia Saudită și Iran evidențiază obiectivul Chinei de a se poziționa ca o mai mare putere responsabilă sub conducerea lui Xi, spun analiștii.
„Xi ar vrea să fie văzut pe scena mondială ca un om de stat a cărui influență este cel puțin egală cu cea a liderului american", explică Wang Jiangyu, profesor de drept la City University of Hong Kong.
China este, de asemenea, dornică să dezamorseze acuzațiile că, în ce privește Ucraina, a luat partea agresorului, Rusia. Încercarea de a intermedia pacea este o inițiativă cu un cost redus care poate aduce profituri mari pentru China, chiar dacă un progres rapid este foarte puțin probabil, spun analiștii.
Care este propunerea de pace a Chinei
În documentul său în 12 puncte privind „soluționarea politică a crizei ucrainene", China a îndemnat ambele părți să fie de acord cu o dezescaladare treptată care să ducă la o încetare completă a focului.
Deși planul prevede protejarea civililor și respectarea suveranității tuturor țărilor, China s-a abținut de la a condamna Rusia pentru invazia sa. Planul a fost primit într-un mod rezervat atât de Rusia, cât și de Ucraina, în timp ce Statele Unite și NATO s-au arătat sceptice.
Ucraina, care afirmă că va lua în considerare încheierea unor acorduri de pace doar după ce trupele rusești vor părăsi teritoriul său, a contestat planul pentru că nu menționează că Rusia trebuie să se retragă în spatele granițelor existente de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar ulterior a declarat că este deschisă la „părți ale planului".
Rusia a spus că va efectua o „analiză nuanțată" a planului, dar că nu vede deocamdată niciun semn pentru o rezolvare pașnică.
Statele Unite au transmis că Beijingul s-a prezentat public ca fiind neutru și căutând pacea, în timp ce, în același timp, a preluat „narațiunea falsă" a Rusiei cu privire la război, i-a oferit asistență non-letală și a luat în considerare acordarea de ajutor militar. China nu are prea multă credibilitate ca mediator în ceea ce privește Ucraina, a transmis și NATO.
Ce rol ar putea juca Beijingul
Analiștii spun că va fi greu pentru China să aducă Rusia și Ucraina la masa negocierilor, spre deosebire de Arabia Saudită și Iran, unde a fost vorba de o victorie diplomatică mai ușoară.
„Arabia Saudită și Iranul chiar vor să negocieze și să-și îmbunătățească relațiile, în timp ce Rusia și Ucraina nu vor, cel puțin deocamdată", spune Yun Sun, director al Programului China din cadrul Stimson Center (Washington).
Cu toate acestea, Xi ar putea acționa ca un canal auxiliar de comunicare, a spus Yun, ceea ce ar putea genera un impuls către discuții care deocamdată par improbabile, ambele părți înăsprindu-și pozițiile în acest război crâncen.
O încercare nereușită a Turciei, membră NATO, de a găzdui un dialog la Istanbul în săptămânile de după începerea războiului de anul trecut a subliniat această dificultate.
Ce pârghii au chinezii
Unii analiști spun că Beijingul se află într-o poziție mai bună decât Turcia pentru a media, deoarece are mai multe pârghii asupra Rusiei. China este cel mai important aliat al Rusiei, cumpără masiv petrol rusesc și a oferit o piață pentru bunurile rusești evitate de țările occidentale.
China are, de asemenea, o anume influență asupra Ucrainei, care nu ar vrea să-și torpileze șansele de a beneficia de sprijin chinezesc pentru reconstrucția țării, a declarat Samuel Ramani, expert în Rusia la Universitatea Oxford.
China a intensificat comerțul cu Ucraina după ce Rusia a invadat Crimeea în 2014 și nu a recunoscut teritoriul anexat ca fiind rusesc, a subliniat el. „Și mai important, Zelenski nu vrea să provoace China atât de mult încât să înceapă să înarmeze Rusia", a adăugat Ramani.
Legăturile strânse ale Chinei cu Rusia înseamnă că rolul său va fi privit cu un profund scepticism. Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, China și Rusia au anunțat un parteneriat „fără limite".
Deși China a făcut apel la pace încă de la începutul războiului, ea a preluat în mare măsură poziția Rusiei, potrivit căreia NATO ar fi amenințat Rusia cu expansiunea spre est și că aliații occidentali ai Ucrainei au alimentat continuarea războiului prin furnizarea de armament.
Andrew Small, senior fellow la German Marshall Fund, spune că Beijingul vrea să fie văzut ca făcând partea sa pentru obținerea păcii, dar nu este pregătit să facă presiuni asupra lui Putin pentru a opri războiul și să-și sacrifice relațiile cu Rusia.
„Beijingul nu și-a aruncat toată influența în joc și nici nu a căutat să constrângă Rusia să facă ceva", a arătat el.