Gabriel Zetea (PSD): Toată lumea să stea liniștită, vom avea și banii din PNRR și va fi mulțumită și CE
Gabriel Zetea PNRR.jpg

Gabriel Zetea se arată convins că ”înainte de a face aceste modificări au existat discuții prealabile cu Comisia Europeană. Așa cred că este și normal și asta este procedura corectă de lucru atunci când vorbim despre îndeplinirea jaloanelor prin PNRR. România identifică soluții la reformele propuse prin PNRR, le transmite Comisiei Europene, ele se negociază înainte de a fi transpuse până la urmă în legislație și abia apoi vin cu soluții publice. Dacă se va lucra în continuare în acest fel, sigur, următoarele tranșe de plată, începând cu tranșa trei nu vor avea atât de multe probleme sau întârzieri. Vedem în schimb, la nivelul întregii Uniuni Europene, întârzieri în ceea ce privește PNRR-ul, pentru că sunt planuri ambițioase, reforme ambițioase pe care și le-au propus statele membre ale UE și în același timp vedem la nivelul Comisiei Europene foarte mulți funcționari intransigenți, ceea ce și-a asumat acea țară acum doi ani de zile prin PNRR trebuie să se și întâmple”.
Reporter: Legea avertizorului de integritate arată în continuare prost, spun experți ai societății civile, care atrag atenția că eliminarea unui cuvânt din textul legii nu e suficientă pentru a rezolva problemele actului normativ. Cum răspundeți?
Gabriel Zetea: Eu am convingerea că acest amendament depus la lege de către președinții celor două partide a fost discutat în prealabil cu Comisia Europeană, pentru a satisface exigențele de acolo. Acesta este cel mai important lucru, să știm că aceste modificări la lege corespund exigențelor funcționarilor de la CE care verifică PNRR-ul. Am încredere că această modificare va trece de controlul Comisiei și acest jalon va fi considerat îndeplinit (...).
Legea avertizorului, modificată de Senat. Radu Nicolae: ”Au șmecherit Comisia Europeană”
Reporter: Un avertizor de integritate anonim putea face o raportare dacă prezenta indicii temeinice. Senatul a eliminat cuvântul ”temeinice”, păstrând însă termenul ”indicii”, în contrast cu textul Directivei europene, care nu vorbește nicăieri de ”indicii”, ci de ”informații”. ”Indicii” poate însemna chiar probe, dovezi. Pare că în loc să ușurați misiunea avertizorilor de integritate, vreți să o îngreunați.
Gabriel Zetea: Această lege a avertizorului de integritate a creat multe probleme la nivelul foarte multor alte state la nivelul UE. Sunt proceduri de infringement pe care CE le-a demarat în ceea ce privește vreo 5-6 state din UE, pentru neîndeplinirea jalonului în ceea ce privește România, dar a legii, așa cum a fost gândită de către CE (...). Cred că această modificare a fost discutată în prealabil cu funcționarii de la CE. Dacă ei sunt cei care consideră că această modificare este corectă, este foarte bine și va trece de controlul lor. Dacă nu, sigur că România are în continuare obligația de a îndeplini acest jalon, de a face modificările la lege în conformitate cu ceea ce-și dorește CE și vom reveni asupra ei, dar în acest mpoment, din informațiile mele, cred că satisfacem cerințele Comisiei.
Reporter: Ar fi deja a treia sau a patra modificare. Până și varianta inițială a Ministerului Justiției vorbea despre ”informații”, nu ”indicii”. Deci sunteți în dezacord nu doar cu Bruxelles-ul, ci și cu Guvernul. Cum așa?
Gabriel Zetea: Eu cred că Guvernul lucrează îndeaproape cu Parlamentul României sau cel puțin așa ar trebui să se întâmple și atunci când se propune o lege, Guvernul este cel care o inițiază de obicei și se discută cu comisiile de specialitate din Parlamentul României, pentru a avea o procedură corectă de adoptare a unei legi. Nu există posibilitatea ca această lege să fie implementată în legislația din România, fără ca spiritul ei să fie în conformitate cu ceea ce-și dorește CE. Toată lumea să stea liniștită, România își dorește banii din PNRR, pentru asta trebuie să îndeplinim acest jalon cu avertizorii de integritate, să avem această lege transpusă în legislația din România. Într-un fel sau în celălalt va exista și vom avea și banii din PNRR și va fi mulțumită și Comisia Europeană.
Reporter: Dar pare că vreți să luați banii din PNRR, fără să livrați și reformele necesare. PNRR-ul în loc să fie privit de coaliție ca o oportunitate unică de dezvoltare a României și de recuperare a unor decalaje imense față de alte țări europene, e mai degrabă o piatră de moară la gâtul PSD și PNL. Vreți banii europeni, dar fără să faceți și reforme.
Gabriel Zetea: Nu, nu sunt de acord cu dvs.. Să știți că într-o cerere de plată sunt incluse foarte multe jaloane 20 și ceva, 30 și ceva de jaloane, în funcție de felul în care a fost făcut calendarul acum doi ani de zile. Unele dintre termenele trecute în PNRR nu sunt realiste. Haideți să luăm piața de energie, unde s-a scris și aici nu înțeleg până la urmă ce a fost nici în capul domnului Ghinea și nici în capul domnului ministru actual al Energiei, domnul Virgil Popescu, care era ministru și atunci când s-a scris PNRR-ul și acum când el trebuie implementat, s-a scris în PNRR despre închiderea unor capacități de producție de energie a României, lucru extrem de dificil de făcut, în condițiile în care România produce din ce în ce mai puțin. Era absolut normal ca în PNRR să fi trecut tranziția înspre economie verde, toată lumea este de acord cu acest principiu, dar închiderea capacităților de producție existente ale României să se facă concomitent cu intrarea în funcțiune a altora noi.
Reporter: Ceea ce înseamnă că de fapt problema în sine nu este atât închiderea unor unități de producție, cât faptul că nu ați pus nimic în loc, nu ați pregătit terenul.
Gabriel Zetea: Termenele au fost prea scurte, că nimeni nu crede că într-un an sau doi ani de zile capacități de producție mari ale României pot fi înlocuite, că nu se fac lucrurile acestea peste noapte. Așadar, nu au fost realiști cei care au scris PNRR-ul, pentru a acorda suficient timp României să construiască alte capacități de producție, aici este problema, de necorelare între termene (...).
Pensiile speciale, jalon în PNRR
Reporter: Pensiile speciale sunt un jalon de care depinde tranșa a treia din PNRR. Veți elimina pensiile speciale sau doar le redefiniți?
Gabriel Zetea: Nici o lege nicăieri în lume nu poate să funcționeze retroactiv. Un drept odată câștigat nu poate să fie luat de către stat, pentru că în acel moment sigur nu trece de controlul CCR. Pe de o parte, jaloanele acestea din PNRR trebuie să treacă de exigențele Comisiei Europene, adică ce ne-am propus acolo trebuie să le arătăm că am și făcut. În al doilea rând, trebuie să treacă și de controlul CCR de aici din România, pentru că și legislația românească trebuie respectată în același timp. De aceea, pentru pensiile speciale trebuie identificată o soluție, pe care PSD a propus-o, de respectare a unor principii. Unul dintre ele este că nimeni nu poate să aibă o pensie mai mare decât venitul pe care l-a avut în timpul activității. Este un absolut nonsens. Legile din România au fost forțate, interpretate prost în anii trecuți și s-a ajuns în aceste situații în care unii oameni sunt cumva deasupra tuturor. Se creează inechitate socială, se creează nemulțumiri în rândul pensionarilor din România, iar acest lucru se poate rezolva, din punctul nostru de vedere, printr-o impozitare a pensiilor foarte mari, un impozit care să fie pus pe absolut toate pensiile, pentru a putea trece și de controlul de constituționalitate al CCR.
Marcel Boloș la RFI: Problema pensiilor speciale trebuie rezolvată până în iunie
Reporter: Dar nu ar fi mai simplu să eliminați pur și simplu aceste privilegii?
Gabriel Zetea: De asemenea, trebuie să trecem și pentru asta de controlul Curții Constituționale, iar un drept odată câștigat, e extrem de dificil de luat înapoi sau chiar imposibil.
Reporter: Bun, dar hotărâți de acum înainte, nu retroactiv. CCR nu a spus niciodată că nu puteți elimina aceste pensii speciale.
Gabriel Zetea: Sunt diferite variante, ați văzut până la urmă raportul primit de Guvern de la Banca Mondială și el nu a venit în România de foarte mult timp. De aceea, nu cred că actuala Putere, actuala coaliție își permite să iasă public, să avanseze soluții în ceea ce privește îndeplinirea jalonului și reforma pensiilor speciale, înainte de a avea pe una dintre soluțiile pe care le acceptă să aibă acceptul Comisiei Europene.