Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Protestele au devenit sporadice dar nesupunerea civilă continuă: "Așteptăm doar o scânteie"

femei_iran.jpg

O femeie în timpul protestelor din Iran, 29 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - ATTA KENARE via rfi.fr

La șase luni de la moartea tinerei Mahsa Amini, care au declanșat un val masiv de proteste împotriva puterii în Iran, revoltele au devenit sporadice, dar nesupunerea civilă cu orice risc este pârghia folosită acum de iranieni și mai ales de iraniene, transmite corespondentul France24.

Focul mișcărilor de protest din Iran este departe de a fi stins. "În situația actuală, orice incident poate declanșa noi proteste", notează sociologul Abbas Abdi, intervievat la 13 martie de AFP la Teheran, la aproape șase luni de la moartea lui Mahsa Amini, care a murit la 16 septembrie 2022 după ce a fost arestată de poliția de moravuri pentru că "purta un văl în mod greșit".

Ultimele știri din Iran îi dau dreptate. Mici grupuri de iranieni nu au ezitat marți, 14 martie, să deturneze celebrările nocturne ale festivalului persan al focului, "Chaharshanbeh suri", care, în mod tradițional, dă naștere unor adunări pline de bucurie pe străzi în apropierea Anului Nou iranian. În mai multe videoclipuri care imortalizează evenimentul de la Teheran și Rasht (nord), mulțimea strigă "Libertate" sau "Moarte dictatorului". "Așteptăm doar o scânteie", a declarat autorul unuia dintre aceste videoclipuri, într-un alt cartier din Teheran.

Cu toate acestea, începând din ianuarie, demonstrațiile au devenit sporadice, cu excepția orașului Zahedan din sud-estul statului Balochistan, unde în fiecare vineri au loc adunări mari care sunt reprimate cu duritate. Mișcarea de protest continuă acum sub forma unei multitudini de acte de nesupunere civilă.

Deținutele eliberate refuză în continuare să poarte vălul

Printre aceste acte, în urmă cu câteva zile, o tânără a riscat să urce în vârful unui panou publicitar pe o autostradă iraniană pentru a agăța un banner mare care chema la noi manifestații. Scena a fost filmată și postată pe rețelele de socializare pentru a-i încuraja și pe alții.

Un alt videoclip a fost distribuit pe scară largă în ultimele săptămâni. O ingineră iraniană, Zainab Kazempour, a fost invitată la 17 februarie să țină un discurs la Congresul Organizației de Inginerie în Construcții din Teheran. În fața unui amfiteatru plin, iraniana revoltată a părăsit scena, aruncându-și vălul pe jos. Motivul? Candidatura sa pentru consiliul de administrație al organizației iraniene fusese respinsă din cauza pozițiilor sale progresiste privind vălul, pe care a refuzat să îl poarte. Un gest puternic care a dus la trimiterea în judecată a lui Zainab Kazempour pentru "insultarea" vălului musulman.

Unii bărbați îi refuză cererea de a se înscrie în consiliul de administrație al Organizației Inginerilor din Teheran, deoarece este împotriva purtării obligatorii a vălului.

Există, de asemenea, înregistrări video cu femei prizoniere politice din Teheran care, abia eliberate, cântă sau scandează sloganuri- lucru interzis pentru o femeie singură în Iran.

Ele aduc un omagiu colegelor lor de închisoare, își reafirmă opoziția față de regim, scandează că "puterea opresivă trebuie distrusă" sau reiau celebrul slogan "Femeie, viață, libertate".

Din februarie, autoritățile au eliberat 22.600 de deținuți ale căror arestări erau "legate de revolte", a declarat la 13 martie șeful autorității judiciare, Gholamhossein Mohseni Ejei.

Cu toate acestea, Clément Therme, cercetător la Institutul Internațional de Studii Iraniene și profesor la Universitatea din Montpellier, subliniază că amnistia a fost dirijată cu abilitate. "În declarația sa oficială, regimul iranian vrea să arate că se află într-o "fază de reconciliere", spune el. 

Activiștii iranieni pentru drepturile omului au descris, de asemenea, grațierea ca fiind o "lovitură mediatică". Mai mulți activiști proeminenți rămân în închisoare, printre care activista pentru drepturile omului Narges Mohammadi, activistele de mediu Sepideh Kashani și Niloufar Bayani - condamnată în 2020 la zece ani de închisoare pentru "spionaj" - și activista germano-iraniană pentru drepturile omului Nahid Taghavi.

În ceea ce privește arestările și condamnările, acestea nu s-au oprit. Iar actele de nesupunere civilă nu sunt mai puțin riscante decât demonstrațiile. La sfârșitul lunii ianuarie, un cuplu a fost condamnat la 10 ani și jumătate de închisoare pentru că într-o înregistrare video difuzată pe scară largă pe rețelele de socializare ,a dansat de mână în simbolica "Piață a Libertății" din Teheran.

 

Articolul France integral aici.

Traducere de Axenia Dociu